Из делниците на един луд (30 януари-3 февруари)

Тони Филипов, д-р 06 февруари 2017 в 13:10 31120 5

Понеделник, 30 януари

„Галъп“ проявява нетърпение в очакването на „нашите“. Вчера оповести телефонен сондаж, според който преднината на ГЕРБ пред БСП се е стопила и социалистите дори имат минимален превес от 1% - 28.7% на 27.6%.

Който не разбира, тука се спира. 1% в телефонен сондаж.

Малко са им дали. Аз ако бех, щях да задължа анкетьорите да се обаждат между 10 и 16 часа само на стационарни телефони. Да набарам аз бабичките сами дома, да ги нема младите да ги отклоняват от правия път, па ела гледай к’ви проценти ще им изкарам! Ама те Райчевите не са по-глупави от мен, та може и те така да са направили.

„Служебният здравен министър Илко Семерджиев има желание да поръча ваксини за три години напред, въпреки че мандатът му ще продължи няколко месеца“, съобщава „Сега“. Ама нека, бе! Ако са му чисти намеренията, да ги поръча. Щото след изборите ще вземе да се върне Пепи Белото и пак ще стане некой сакатлък. Па и да не е Пепи, и червените не са кът откъде такива кадри.

Шефът на ДФ „Земеделие“ Порожанов подаде оставка. Проф. Бозуков едва прекрачил прага на министерството и му пратил хабер да освободи поста. Дал му срок 1 час и той го спазил. "Причината, обясни проф. Бозуков, е назряло обществено недоверие към ДФ "Земеделие".

Назряло, даже бих казал презряло. Само скандалът с програмата "Училищен плод" стигаше, за да бъдат изритани и Порожанов, и Танева. Разни приятелски фирми продавали на училищата плодове на антикварни цени: ябълки от 0.98 лв. на пазарите, в училището стават по 4.54 лв., сок от моркови от 1 лв. на 6.46 лв., сиренето - от 5.30 лв. на 12 лв. И помните ли как се оправдаха тогава Танева и Порожанов? Така било от 2010 г.

Един час ли? Ние ако бяхме, щяхме да го уволним за 10 минути. Правил сме го, та знаем, че е възможно. Всъщност, ние го направихме съвсем научно. Пратихме домакина с един хронометър да засече за колко време се излиза от сградата с умерен ход. Все пак да запазим достойнството на човека. Установи се, че са необходими 9 мин., но ние ги закръглихме, не сме за една минута…

В. „168 часа“ публикува част от лекция на Наталия Кобилкина: „Мили жени, няма за кога да се пазите, вагината остарява!

Стига с романтичните филми в главите ви! Не отписвайте секса от първата среща, не го смятайте за нещо лошо. Мили жени, няма за кога да се пазите! Лицето остарява, вагината остарява... Няма време! Има ли мъж, бягай да правиш секс…“

Не е некоя новина. Навремето Бат’ Ванчо викаше: „Ядеш, не ядеш, на зъбите времето минава.“ Е, той не го казваше за зъбите, но ми е неудобно да го цитирам дословно. Както и да е, хубаво е тия извечни истини да се повтарят от време на време, за да се насърчават жените. Те си мислят, че ако предадат крепостта веднага, ще ги вземат за леки. Не знам, но май е по-сложно. Джей Лено каза веднъж, че статистиката показвала, че над 76% от мъжете не биха погледнали сериозно на жена, която прави секс с тях още на първата среща. В същото време обаче тези 76% твърдели, че биха погледнали много сериозно на втора среща с такава жена. Тъй че не е еднозначно.

Да повторим, с цел затвърдяване, думите на видният сексолог д-р Алекс Комфърт, един от идеолозите на сексуалната революция: „Може в крайна сметка да осъзнаем, че целомъдрието не е по-голяма добродетел от недохранването.” Може да излезе дори, че целомъдрието е сексуално отклонение. Помислете и ще видите, че съм прав.

Слави Трифонов дал ултиматум на новия парламент за два месеца да приеме мажоритарния вот, да намали субсидията на 1 лв. и да се саморазпусне. Иначе отивал пред парламента да си търси гражданските права. Но отивал сам, даже и без Сиромахов. Във ФБ прочетох, че от екипа се страхували, че бил решен да се самозапали.

Структурите на БСП по места не са съгласни с предложението на Нинова депутатстването в БСП да бъде ограничено до три мандата. Подозират я, че цели да разчисти вътрешно партийната опозиция. От Кула например писали на ръководството: "Предложението за мандатност е апаратна лудост…" Пък други организации били още по-революционни: „Старците да си ходят, а млади милионерчета ще стоят, така ли?" И напук на Нинова структурите си издигали Янааки, Михал Миков, от Пловдив Гергов, от Варна Гуцанов…

Винаги ми е било трудно да реша дали висшето ръководство на тази партия е по-ретроградно или средния ешелон. Засега се предпазвам да го мисля за електората им.

Вторник, 31 януари

Политологът Антон Тодоров вика, че начело на държавата ни стои „бавноразвиващ се професор“, човек с умствена ретардация, казано по народному. Всъщност, това го твърдял самият проф. Герджиков в автобиографична си книга „Аз не бях политик". Там на стр.39-42 споделял, че родителите му се притеснявали от неразвитието му и го водили по лекари и лечители. Петър Димков му предписал специална глина, която да му слагат на главата с цел поумняване. Стринка му Славка, която преподавала в училище за бавноразвиващи се, окуражавала майка му и татко му, че много от завършващите тези училища все пак си намирали работа и не било чак толкова страшно. „В крайна сметка, рекла стринка Славка, не е речено, че Огнянчо трябва да стане професор."

Чудя му се на Герджиков защо споделя такива интимни работи. Дето беше рекъл някой, човек не бива да е чак толкова откровен освен ако не е глупав. А той не изглежда глупав… Макар че пък, ако си бил висш функционер на една партия, която те е издигнала до председател на НС, и твърдиш, че не си бил политик, то или си глупав или нахален.

Ало, пенсиите, излизате на мода! Честно, не ви бъзикам. Иван Нейков вика: „Възрастните хора са капитал, а не бреме.“
Капитал, разбирате ли! Досега бяхте тотална щета, нямаха ви за пет стотинки!

„В продължение на десетилетия в обществото се насажда представата, че пенсионерите са аутсайдери. Категоричната тенденция е в следващите 50 г. българският пазар на труда да работи с все по-голям дял възрастни хора. Това означава много бързо да започнем да адаптираме цялата правна рамка към този феномен. Важно е за възрастните работници например да имат по-голяма от 30 минути обедна почивка.“

Напълно вярно. За 30 мин. една пенсия не може само ченето да си намести, камо ли да обядва.

Работодателите, вика Нейков, почват да разбират, че възрастният е добър работник, по-дисциплиниран, по-лоялен. „Тезата, че тези хора са по-болни, не се подкрепя от статистиката.“

Така си е. В Италия през средните векове застрахователите вземали еднакви пари и на мъжете на 20 г., и на тези над 50. Смятало се, че след като един мъж мине 40-те, еле па 50-те, той е доказал, че животът не може да му се опре. (Това съм ви го казвал, но на моята възраст ми е приятно да го чуя отново.) За 60-годишните да не говорим, те са направо герои в мирно време. Тях даже и СПИН не ги лови? Лично ние не преставаме да се възхищаваме на тази изключителна порода: почти не ядат, даянят и на студ и на жега, не ползват никакви лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона…

Обаче възхищението на Нейков ни изненада. Не сме забравил, че той беше социален министър по времето на пенсиомразеца Костов. И сега такова уважение към пенсиите. Вероятно се дължи на факта, че и той е на път да се присъедини към многобройната им общност. По себе си съдя. Ако сравните това, което сме писал през 2002 г., с това, което пишем днес, няма как да не забележите, колко по-толерантен сме станал спрямо представителите на последната възраст. Както и да е. Нейков твърди, че пенсиите са носителите на новата революция: „Ако през 14-16 в. състезанието беше за повече колонии, а през 17-19 в. - кой ще направи по-добра индустриална революция, то голямото предизвикателство на 21 век е кой ще може да използва по-добре капитала "възрастни хора".

Пенсиите, стискайте зъби или каквото там ви е останало! Ето най-после една революция, за която сте напълно подготвени. Зер цял живот не бачкате?! Разбира се, ще ви станат много революции за един живот, но явно вие сте избраното поколение на Господ.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

5

МБ

07.02 2017 в 09:27

От малък знам че Стани, стани юнак Балкански е „Стенд ъп, стендъп Болкан супермен“ (пак в сайта наскоро го писах, та затова се сетих), а „Те ти булка Спасов ден“ на френски е Вуала мадам, се льо жур дьо Спас (voilà madame ç'est le jour de Spas).

Даaa, ама на транслейтъра е друго.

11977

4

МБ

07.02 2017 в 09:16

Ето го Гугъл - преводачът за Мари бабо гърбава имаш щерка хубава - Grandma Marie hunchbacked daughter have nice.

11977

3

МБ

07.02 2017 в 09:12

Зачудих се защо машинния преводач превежда мисис като Марийче. Не Иванче, Пенче, също популярни наши женски имена, а Марийче, Мария. От Мария (Мари на френски, Мери-англ.) ми дойде на ума за нашенското обръщение МАРИ, за пример давам една песничка, ръченица: Мари бабо гърбава имаш щерка хубава…/има я и във вариант вместо гърбава – щърбава/. Ако на транслейтъра е заложено обръщението мари като госпожо /г-жо бабо гърбава…/, в някои случаи машината бърка името с обръщението, а е Марийче защото приема МАРИ като умалително на Мария.