Res XXXIII: Новият Ренесанс

Ивайло Цветков 25 март 2017 в 07:45 16799 0

Да опростим, поне за миг. Или гласувате за корупционно-връзкарския соц-манталитет (соц-ът не само не си е отишъл, но и отново се готви да управлява съдбите ви), или за дясната алтернатива, или не гласувате. Последното обаче е автаркийното и квази-иронично “не е моя работа”.

***

Коя, pray, е “дясната алтернатива”? Крайно либералната, която всъщност левее, но дори не е онази ляволибертарианска от Прудон до Ван Парайс, защото не знае нищо за нищо? Или съглашателската с Еднокнижния, на която й е все едно как ще й викат, стига да й дадат поне зелевата салата на трапезата?

***

Да се допитаме и до Чоран, “румънския модел” във философията, цитирал съм го: когато изкусителят Мара се опитва да измести Буда, последният го пита: “С какво право искаш да царуваш над всички? Нима си страдал заради познанието?” Това е въпросът – никой от онези, “системните” или “десните”, които ви се предлагат, не е изстрадал никакво познание, да не ги почвам с епистемологичния довод.

***

Нивото е следното, помислете: в момента в ГЕРБ Цветанов се бори срещу Еднокнижния за повече “свои” депутати, докато води преговорите с БСП за бъдещата “гнойна” коалиция; т.е. дори това nihil ГЕРБ се разпада на две крила. А олигарсите на БСП – всички герговци, овчаровци и другите там свинари с техните вечни свинщини - вече предвкусват властта и дори почнаха да точат ресурс от ББР с благословията на Главната свиня, детето на тотото. Т.е., наместват се в същите кочини, освободени от всякакви там котараци и подобни.

***

КОЙ, т.е. Пеевски/Доган, очевидно са безсмъртни – все им е тая дали ГЕРБ, дали БСП, дали заедно. Наистина ли искате да живеете в тяхната държава, и – ако помните Емили Дикинсън - да няма огън, който би могъл да ви стопли?

***

Св. Тома Аквински пак се надига в мен и припомня: “Всеки формулиран от човека закон носи характера на закон дотолкова, доколкото е извлечен от естествения, но ако в която и да е своя точка влезе в противоречие с природния закон, той престава да бъде такъв, а е просто негово извращение”. Наистина ли нов “Орешарски”, след всичко? При положение, че възможостта за истинска дясна опозиция в новия мафиотски парламент става съвсем реална?

***

Накратко, един и същ властови център управлява и въздебелата лелка на коня, и Еднокнижния. Нещо като император Маврикий и узурпаторът Фока, и обратно. А имаме нужда от Св. Бонифаций, който не само говори, но и изработва по-строг устав от бенедиктинския.

***

Ако София е във Втория свят, то големи части от провинцията са в Третия. Видях го с очите си, особено в Северна България – в Бяла, в Попово, къде ли не, дори в големите градове. Сърцето ми, философското, се разби. Да, по-лесно е да се размишлява върху впечатления, отколкото върху идеи, но все пак – някой трябва да се погрижи за тези измъчени, обезверени хора, особено онези с малкия бизнес.

***

Т. нар. “патриоти” са озверели за власт, и ще станат “балансьор”, т.е. – ако позволите – ladies of negotiable virtue на бъдещото БСП/ГЕРБ/Доган.

***

И като казах “Доган”: инерционно се приема, че този човек е “интелигент” (за смисъла на думата “интелектуалец” даже не ми се почва, защото интелектуалецът строи мисловни модели, а не пише пиянски лъжеинтелектуални “писма” с чисто политическа цел, пришпорен от външни сили).

***

Последната “творба” на Доган обаче е взривяваща в своята “експресивна псевдост”.

***

Забележете само някои неща: “етнонацията” (безсмислица, “етнос” на гръцки и “natio” на латински е едно и също, особено след Август), “върху тази основа са възникнали класическите национални държави” (чиста, неинформирана глупост), “политически процесинг” (“процесинг” би трябвало да означава “преработване” - Доган зрелищно не знае чужди езици и не прави разлика между “процес” и “processing”), и т.н.

***

И този полуук претендент за “философ”, който лесно може да бъде смазан в обикновен хуманитарен спор, камо ли философски, ви управлява и “разпределя порциите”.

***

На този смазващо нисък фон Цветанов си бачка – с парите от тройно надутата цена за санирането купува гласове, като част от паниката в ГЕРБ. Те чувстват, че си отиват. А Борисов по телевизиите вече произнесе своята valedictory реч – само че още не знае.

***

Марешки: извън сардоничния смях, че подобен селски инепт изобщо може да участва в избори, е хубаво да се знае, че Пеевски го държи “на тънка каишка” – щот не се знае дали няма да потрябва. Това е всичко, което трябва да се знае за този, част от бъдещата “сделка”.

***

Тайната коалиция БСП-ГЕРБ: в момента тече “сезонът” на смяната на статута на държавна собственост, от публична в частна. Плащаш и получаваш – “служебното” БСП-правителство тихомълком прави икономически услуги и на БСП, и на ГЕРБ. Нещо като Хлодвиг – макар и франкски крал, той гледал и да е “римлянин”, дори се гордеел с това.

***

Но има и хора, които казват “it’s about you”, а не “about us”. И най-вече не “about me”.

***

За край: Ренесансът (или “Ринашименто”-то, за педантите) до голяма степен започва заради иначе предренесансовия Джото. В негово лице италианците величаели майстора, чието изкуство е също тъй добро, както онова на древните гръцки и римски автори. Така те смятали периода между бляскавата античност и новата епоха на възраждане за “междинна”, вид културна интерлюдия – и създали (ретроактивно) термина “средни векове”, Medioevo. И тъй като споменът за стоте вида варварски племена тип “готи”, съборили величието на империята, бил жив, те започнали да наричат междинната епоха “готическа”. Разбира се, това е крайно опростен вариант – но все пак трябва поне един Брунелески, който реално да постави основите на новата епоха.

***

Оттам нататък сте вие.


NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови