Тръмп загуби първия дебат. Точно както загуби и предните 12 дебата

Владимир Каролев 29 септември 2016 в 08:41 14256 10

Владимир Каролев

Доналд Тръмп загуби първия си директен дебат с Хилъри Клинтън. Почти всички анализатори в САЩ обясниха колко зле се е представил той, как тя е била супер, колко много политики е изложила*, и т.н. Минути след събитието, CNN извади и социологическо проучване как почти 70% от зрителите на телевизията решили, че Клинтън е спечелила. („Малка” подробност е че бяха питали два пъти повече демократи, отколкото републиканци)

Същото се случи още 12 пъти през изминалата година. Единадесет пъти Доналд Тръмп загуби според мастити американски анализатори дебатите си със своите републикански съперници във вътрешно-партийните избори (веднъж дори реши да не ходи изобщо). Единадесет пъти анализаторите обясниха колко зле се е представил и как няма конкретни политики, как Буш, Рубио и Круз са били много добри в дебата с него. И един път загуби индиректен дебат с Клинтън на форума на NBC “Commander in Chief”. Отново анализаторите обясниха как Клинтън със своите 30 години опит е изложила своята ясна политика за националната сигурност, а Тръмп е бил пълна каша.

И въпреки всичко, дванадесет пъти се будихме сутринта и всички онлайн моментни социологически проучвания показваха, че Тръмп е спечелил. И дванадесет пъти той повиши резултатите си след всеки дебат.

Предната сутрин не беше изключение – във всички моментни онлайн проучвания, Тръмп побеждаваше. В леви и десни сайтове, в сайтове четени от образовани и необразовани, в сайтове четени от бели и малцинства, милиардерът все е победител. Дори и на проучването на списание TIME (което е с очевидно пристрастие към демократичната партия), където към 3 през нощта (американско време) Тръмп водеше с 60% на 40% и необяснимо за 10 минути се изсипаха 300 000 гласа за Клинтън, изравнявайки резултата до 50:50. Няколко часа по-късно и резултатът вече бе 55% на 45% за Тръмп.

Крайно време е да се разбере, че Доналд Тръмп просто не играе същата игра, каквато и другите политици. Както се изразява карикатуристът, психолог и инвеститор Скот Адамс (един от малкото предвидили правилно победите на милиардера), имаме няколко души, които се бият с дървени пръчки и изведнъж в боя се включва Тръмп с огнехвъргачка. Докато другите политици разчитаха на добре изпитаните тактики на статуквото, безкрайните социологически проучвания, заучени фрази и премерени позиции, Тръмп играе много професионално с похватите на бизнес маркетинга, психологията и PR-а. А те работят далеч по-добре, тъй като психиката на потребителя и избирателя в крайна сметка е една и съща – а именно, човешка.

Един приятел често се изразява, че избори се печелят от който има две от следните три неща – пари, хора и идеи. Хилъри Клинтън има пари (бюджетът й е няколко пъти по-висок) и хора (нейната партия има армия от партийни функционери на заплата). Доналд Тръмп има само идеи. И не правете грешката, че това са идеи за развитието на страната, обосновани с факти, истини, теории и идеологии. За средностатистическия избирател, тези неща нямат никакъв смисъл. Тръмп просто има правилните идеи как да убеди достатъчно гласоподаватели, че той е най-подходящият човек да бъде следващия Президент на САЩ.

По старата изпитана формула, Клинтън би трябвало да победи. И все още според мен е малко по-вероятно да победи.
Но с малката уговорка, че през последната година, тази стара изпитана формула по изключение нещо не сработва. И не само в САЩ.

Така че, скромният ми съвет е просто да се насладим на сблъсъка между кандидата с пари и хора срещу кандидата с идеи. Анализите вече са просто загуба на време – нито имаме как да разберем колко точно пари и хора има зад себе си Клинтън, нито пък можем да разберем точно как работят доказано гениалните идеи за убеждаване на Тръмп.

-----

*За да разберете точно колко малко значение имат фактите за човешката психика , вземете лист и химикал. Запишете всички изложени от Клинтън политики и предложения през последната година, за които се сещате. Сега направете същото с Тръмп. Абстрахирайте се дали, според вас, предлаганите от двамата неща са добри или лоши. Накрая сравнете резултатите като бройка. Бас ловя, че ще се изненадате от написаното на листа пред вас, имайки предвид, че Клинтън е качила на сайта си около 10 пъти повече предложения от Тръмп. Ще видите че сте записали много повече предложения на Тръмп. Невероятно, нали? А аз отдавна знам, че повечето избиратели не четат програми и не слушат факти. Поради което предизборната програма на НДСВ, с която бяха убедително спечелени изборите през 2001 г. и на която съм съавтор, бе от 8 страници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

9

Big Smile

29.09 2016 в 21:32

Който и да е от двамата е в кампания вече година и се е срещнал лице в лице с поне 100 хиляди американци, което си е филтър за възпитение, обноски и идеи...
Какво предлагат нашите мутряци - нищо подобно.
Но пък умеят да броят!

10538

6

Black Hex

29.09 2016 в 11:40

"Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятам, че няма за какво да говоря."
Искам също дебело да подчертая, че митю пищова въобще не преде пред цитирам: "бившия бизнеспартньор на Мирчо Петков, наричан Мирчо Циганина, който източи Държавния резерв и в дома на когото откриха 15 чувала с лични данни на български граждани."
За мен тя е НАЙ$ДОБРАТА кандидатура на герб, енп и ес!
Вервай ми.

77927

5

El Commandante

29.09 2016 в 11:13

Е кво като не знае чужди езици?
То за джакузито и за конкурсите Мис ООН езици не трябват...или поне не в този смисъл, който ти имаш предвид...

10538

4

Black Hex

29.09 2016 в 11:00

@El Commandante, ако позволиш една малка промяна. Поправка така да се каже.
Смени митю пистолеро с румяна желева. Все пак митю не знае чужди езици.

10538

3

Black Hex

29.09 2016 в 10:57

Така е. На ндсв-то програмата излезе фейк, едновнека.
За сметка на това програмата на герб въобще не я видяхме. Защото бандата управлява БЕЗ ПРОГРАМА. От днес за утре. Според зависи... и според настроението на вмирисани краваристански конгресмени, които идват когато си поискат тук и публично оправят, който им е пред очите.
Напоследък даже и не идват. Местните бивши комунисти в НС и Министерски съвет от задругата на крадците се кланят на телефонната слушалка и викат силно "YES!"
Защото иначе... парите в Катар ще ги видят само на снимка!

17439

1

мнение от IP

29.09 2016 в 10:06

Ооо, добре че ни напомни. 8 страници е твърде много. Хората гласуваха заради едно изречение - ще сме честни и ще се справим с корупцията и шуробаджанащината. Уви - лъжа. И сега хората биха гласували заради едно изречение. Само че повечето знаят, че е само изречение.