Вежди и очи

Любен Лачански 06 юли 2016 в 19:30 26332 12

Снимка Стефан Рангелов.

Любен Лачански.

В интерес на историческата правда, познавам художника Вежди много отдавна. Почти не помня дали беше още ученик, или вече бяхме студенти. Имаме и смешни, и нелепи ситуации, в които сме изпадали и той, и аз, и групата от множество приятели в онези години.

Тогава, ако някой кажеше, че Вежди ще командва културата на България, щяхме да го пратим да се удави в язовир Студен кладенец, край който артистът бе израсъл. После се оказа, че не той, а аз отидох край този язовир да уча децата на руски език, макар те трудно да се справяха с българския.

После му съчувствахме на Веждията за името. После той се влюби безпаметно в колежка журналистка от единствената телевизия така, сякаш беше единствената руса жена в България. И тогава комай изпихме такова количество водка в клуба на архитектите, колкото и Менделеев не е мислил, че може да се направи от неговата формула. Цар Киро тогава беше в затвора за златни накити.

После... После Вежди реши, че може да печели пари с таланта си и го направи. Никой обаче не подозираше мерака му за вождизъм. Просто защото той явно се бе отключил чак след Възродителния процес и отъркването му точно тогава около "големите" в културата.

После преби полицайчето и после заведе Борисов на театър. С чиста риза и нови чорапи. И тогава стана ясно, че всичко е театър. И тогава стана ясно, че всичко е много насериозно въпреки суфльорите.

С Жоро Ангелов не съм пил водка и не съм страдал заради неосъществена негова любов. Но Жоро е умел журналист и добър преводач. Умен и културен човек. Телевизията печели от неговото присъствие на екрана. А Вежди няма право - като артист и министър - да стига до такова клюкарско ниво в отношенията си с колегите, до което се докара тия дни. Ние разбираме кога е артистична изцепка и кога гаф. Псуването пред чуждите журналисти: "Аре бе Митко, да му е... майката", беше гаф и артистично пиянство. Поведението му с Жоро А. е началническо отмъстително действие, недопустимо за творец. Творецът не може да прави и да пише доноси. Да говори доноси. Да мисли в доноси. Да заплашва по-слабия в момента. Добре, ще уволни преводача-журналист и какво? Ще му стане по-леко и ще си възвърне реномето, и ще се извиси до титаните в политиката.

Веждито има три теми, в които е логореец: талантът, майка му и син му. Той е уязвим в тези три неща и отмъстителен точно тогава. И тогава лъже. Нито синът му е избягал от България заради клюки, нито някой го е проклетисвал,че винаги се е пъчил с властниците и никой не го е обговарял, че си е продал талантеца заради власт.

Но сега с това си заядливо поведение Вежди е на път да стане модел, как не може силният да се държи в едно демократично общество. Особено щом става дума за култура. Това, че с Минеков се ръфат, си е тяхна работа. Художествена. Но дали детето на Жоро А. е яло хляб от Българския културен център в странство някъде си и дали е имало право, е клюка. При това женска панаирджийска клюка. И не подхожда на един министър, и то на един артист, при това такъв, дето бие милиционери, да се занимава с такива кретенски клюки за детето на друг публичен образ. Затова Веждията сгреши много яко. И може би най-доброто и мъжкарско поведение ще бъде да си вземе капата и да си иде в полите на Витоша, край Студен кладенец или в пуста чужбина, която той не бил обичал.

Ама май ще свикне. Така става с остарелите мъжкари, които се кълнат на много любови, а водката вече не им понася. И при мен е така. Не ми е вкусно, щото и темите, и приятелите за разпивките станаха други. Коварни, гадни и мизерни. А може би ние сме се изменили. Може би е време и Веждията да разбере това.

А той на нашата култура е дал толкова, колкото дава един самотен творец на нея. Останалото е чиновниклък и сръбска музика. Нали така, Вежди, да му е.......майката! Иначе всички ще заприличаме на Митьо Очите, който стреля, без да предупреждава. А това е още по-гадно. Мафиотщина. Но Очите не са Веждито. Поне засега, надявам се.

Нарочно май прескочих оня епизод с прасетата в гадната и гладна зима, щото Вежди свинско не яде... Номинално де... Макар че човек се изменя. Много се изменя. И, моля ви, нека да не цитираме поне този път Левски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

12

ELPIDA

09.07 2016 в 09:27

@ 11,даже и Щирлиц ще ти каже,че не ставаш нито за ФБР,нито за ЦРУ,за КГБ-то съвсем.

Не разсмърдявай поне тази страница. Изчезвай!

26179

8

ELPIDA

07.07 2016 в 14:13

"Евразийският трол" е дал положителни мнения за 99% от статиите на Л.Лачански.
Само че през това време,ти прояждаше други коментатори.
Спри да ме преследваш и е време да разбереш, че литературата НЕ е шкембе чорба... с ЧЕСЪН !
Аре бегай се окопавай при "червеите" на К.Сандбърг !

13924

5

ScrewIslam

07.07 2016 в 10:30

Браво на автора!!!

А за тези, които не са виждали Вежди наживо, ще кажа че много поучително да видиш как Вежди се храни в ресторант.

Тъпче се сякаш никога повече няма да има храна. Пръски, трохи, мазнина и каквото си помислите хвърчат навсякъде. По брадата му остават трохи и всякакви мизерии.

След него масата изглежда сякаш варвари са правили пир и набързо са напуснали, за да се отправят на следващото нашествие.

20696

4

Новак

07.07 2016 в 07:50

Явно арторът има доста информация и всичко описано е вярно. Какво е миналото на Рашидов и какъв човек е не знам. Че прави глупост след глупост е видно. Сега е много лесно да бъде смачкан - основания за това колкото искаш. Но проблемът е в тези, които изведоха този човек на това място. Страшното е, че няма защитен механизъм в обществото неадекватни хора да попадат на управленски места. След като най-отгоре стои грешния човек, той ще се обгради и под себе си с подобни на себе си, послушни неадекватници. МВР министърът за там ли е? А Лукарски, Ангелкова, Ненчев? Списъкът е много дълъг. Те от своя страна възпроизвеждат модела надолу.
От тук нататък е въпрос на време и характер въпросният човек да сътвори някаква простотия - някои шумно и нагло (като Рашидов или самия Боко) други тихо и напоително (Божо трика, Ненчев и другите герои).
Рашидов сигурно е добър скулптор - аз не мога да преценя, както и Боко сигурно е добър пожарникар, но когато единият е ателието, а другият в пожарната, а не там където са сега. Явно за там където са сега не стават, но затова е виновен електората т.е мат'ряла.

26179

3

ELPIDA

07.07 2016 в 00:15

Адмирации за Автора на текста.