Защо режимът на ГЕРБ попиля Фонда за лечение на деца

Евгений Дайнов 04 май 2016 в 16:35 41260 36

Евгений Дайнов

Снимка Булфото

Евгений Дайнов

Така се случи, че от две седмици нямам достъп до телевизия. Не, че в последните години прекалявам с гледането на малкия екран, но за пръв път останах без хич. Не съм видял и милисекунда движещи се картинки по ТВ-екран.

Вместо това, по цял ден гледам природни картини, а вечер си приказвам с различни хора. И съм благодарен, защото, съдейки по фейсбук, съм си спестил съзерцаването на:

*индивиди от неандерталски тип, облечени в официални анцузи и разсъждаващи за величието на българщината

*политици от мъжки пол с бръснати глави и едро надиплени от лой вратове

*зле изрусени политици от женски пол, с техните огромни носове и издадени напред брадички

*брадати мъже в рокли, които твърдят, че всички, които не са като тях, са еретици и ще се пържат в пъкъла за вечни времена

*главния брадат мъж в рокля, който по време на празничната си реч отчетливо ми съобщи, че майка ми е блудница

*пелтечещи парламентарни патриоти, попържащи българските граждани, живеещи зад граница

* назначаването на полу-немия Карадайъ за и.д. шеф на ДПС

*първомайското пенсионерско шествие по повод „празника на труда”

*блесналия поглед на финансовия министър, засилил се – едновременно – да открадне пенсиите от втория стълб и да експроприира безплатните лекарства на шепата останали живи ветерани от войните.

Благодарен съм, че угасналият екран на телевизора ми спести всички тези грозни безобразия. И също съм благодарен, че освен подновената естетическа радост в душата получих онова отстраняване от всекидневните отвратителности, което дава по-ясен поглед към най-важното.

А най-важното, уважаеми, продължава да е (т.е. освен лишаването от права, заложено в Изборния кодекс) – унищожаването, от държавата, планомерно и целенасочено, на Фонда за лечение на деца. Напомням: на 20 април, когато Фондът трябваше да одобри за лечение тридесетина деца, той бе попилян от нахлули маскирани ГДБОПци. Оттогава минаха две седмици. Одобрени за лечение деца няма.

Отвъд осъждането на смърт на болни деца, попиляването на Фонда има и друга цел – политическа. А именно: никога повече режимът на ГЕРБ да не се оказва в положението външни експерти, журналисти и граждани да им гледат в паничката, какво правят с парите.

Фондът работеше най-добре от всички държавни институции, защото имаше уникална структура за вземане на решения. Те се взимаха от Обществен съвет от двадесетина човека, рекрутирани от три групи: лекари-специалисти; журналисти; активисти от гражданския сектор – всичките работещи без пари, за каузата. При така поставена система на вземане на решения, правителството на усвояването нямаше как да усвои 12-те милиона лева, с които Фондът работеше миналата година. Парите, вместо да бъдат усвоени по обичайния метод, отидоха за лечението на 1 300 деца.

Това е възмутителен (т.е. от гледна точка на властта) прецедент. Защото, представете си, какво би станало, ако във всички държавни институции се работеше така? Какво щяха да усвояват усвояващите?

Ако подобна структура имаше в строителното министерство, нямаше всички поръчки да отиват в Пеевски, Златев и Черепа. И щеше да има много повече построена качествена инфраструктура.

Ако подобна структура работеше в транспортното министерство, то нямаше да работи като агентура на автобусните превозвачи. То щеше, например, да благоволи да вземе онези милиарди евро, които идват с включването на дадена държава в европейската ЖП-система. Но тъй като тези милиарди няма как да бъдат усвоени – те идват с контрол – то те биват отхвърляни, както и ЖП-системата, при която с влак се стига по-бързо, отколкото със самолет. За да се клатим по рейсовете, докато министърът се чуди как да забрани организирането на споделени пътувания в интернет.

Ако подобна структура беше налице във финансовото министерство, то нямаше да може нито да конфискува (както направи миналия път) някой и друг милиард от здравните вноски, нито – да си трае за КТБ, нито – да се точи да усвоява пенсионните фондове, нито – да отмъщава на над 90-годишни дядовци за това, че преди над 70 години са проливали кръвта си за Отечеството.

И така нататък... Схващате, накъде бия. Ако всички държавни институции работеха като Фонда за лечение на деца, парите щяха да отиват по предназначение, а не – да бъдат усвоявани от изгладнелите измамници, които имаме като власт.

Кой измисли тази система във Фонда? Министър Нанев, здравния шеф в първото правителство на ГЕРБ. Какво му се случи?

Беше пратен на прокуратурата лично от Бойко Борисов. Затова няма никаква изненада, че след известно стъписване властта прати на същото място ръководството и част от екипа на Фонда.

Най-важното за тази власт (т.е. освен никога повече никакви граждани да не гласуват против властта)е никога повече никакви граждани да не гледат в паничката с парите. Това е отговорът на въпроса – защо, след като им пречи, шефът на Фонда просто не беше уволнен? Защо – терор? Защото, драги, в тези неща трябва да има и образователен момент. Т.е. на гражданството да му стане съвършено ясно, че повече гледане в паничката на властта няма да има.

Междувременно децата на гражданството няма да бъдат лекувани. А спестените от този курбан пари ще бъдат усвоени от когото трябва.

Това, драги, е намерението. Дали ще се получи – това пък отново зависи от всички нас. Ако допуснем чиновници да убиват деца, за да си делнат едни 12 милиона – няма да имаме правото да наричаме себе си „граждани”. „Рая” ще е по-подходящо.

Спрете да зяпате тия телевизори и мислете с главите и сърцата си. Ние сме Републиката и тя ще бъде съборена, ако не правим нищо тогава, когато властта ни е обявила война – и на нас, и на Републиката. Онази, чистата и святата. Ако се сещате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови