Жега ли?

Любен Лачански 07 август 2016 в 22:04 8451 0

Преди години, да преди много години, когато правех плахи стъпки в публикуване на стихчета и римушки, се запознах и с тогавашните шумни и печатани софийски поети. Повечето бяха готини копелета. Пишеха, пиеха и измряха в соц.тъга и недоимък. Едва ли само коняка и водката бяха виновни. Спинът не беше измислен още, а Зика, Боже мой?

Тогава беше популярно едно хашлашко четиристишие, което се цитираше до припадък. Ето го:

Скука брате,
адска скука.
Вече взе да ми дотяга.
Раждаме се във "Бамбука"
и умираме във "Прага".

Не споменавам автор, защото името се е размило в годините, и може да сгреша и да обидя без да ща някого. А аз не искам.
Никой тогава и хабер си нямаше, че някога звездата от Партийния дом ще се търкаля в калта зад Банята,че може да бъде чут и издаден на Запад.

Че може да чете и слуша всичко що му иска душата.

Че може да иде в Париж. Естествено и само в Париж, защото тогава бе синя мечта да отидем на събор на границата със СФРЮ- в Калотина.

Преповтарям тези втръснати истини, не за да преча на развитието на Евро-Путинизма, а да припомня, че никой не смяташе Шуменската бира за достижение на епохата, която внуците му ще пият с придихание почти тредесет години след като ритнем кремълската камбана. На ужким, де...

Пиша това, защото в тая "страшна жега" на 2016 година, пак се чувствам като в онова небитие.

Пълен застой.

Запек.

Безизходица.

Говорим си и си пишем глупости за световния тероризъм. За ООН-началниците.За Рио и неговите уморени спортисти.

И за кретена Б.Б.

И усещам, че зад цялата тази изкуствена-наложена ни кретения се скрила коварната истерия на реваншизма.

От немай-къде пак ще ни се натрапи някое плазмодийно влечуго за президент.Без характер и физиономия даже.

Ще се барнат нови-стари избори. Банките ще се завихрят по техните си неизбродни валутни задкулисия и ние пак ще трябва да изперкулясваме от кошмара на битието.

Но сега е по лошо и от 70-80-те години на миналия век. Защото цените са актуални с времето, а политиката и икономиката на територията ни - не.

Защото тогава все пак бяхме млади и издържахме и на натиск и на сила и на месец арест даже. А сега сме белоглави, болни и почти сенилни. Повечето от нас тук, вече са само едни ФБ-бабаити, които ако ги опънат на жегата, ще опънат и те петалата, за ужас на наследниците си. Знаете ли,уважаеми в момента колко струва една "траурна церемония"както ласкаво наричат погребенията? Не питайте. По добре не я узнавайте приживе.

Пиша това в жегата, защото именно в тая жега, ние изпотения и обезверен народ трябва да сме на ясно, какъв човек ни трябва за президент. И дали досегашните бомби-пръдливки биха свършили работа на хората. Не на чорбаджиите. На хо-ра-та!!!

Казвате, че досегашната вице Попова ставала?

За какво става?

Да открива и закрива читалищни вечеринки и да ходи на конгреси на масоните. Добре, но на мен, на народа от това не ми става по добре и даже въобще не ми става... И затова тутакси оронвам дебела ругатня само като я видя.

Генералите идвали и щели да ни оправят. Вятър и мъгла. Какво може да оправи Р.Радев-бивш генерал, който не можа да си защити дузината самолети и стотината пилоти, за които отговаряше.Та нас ли?

Тези претенденти-сватбарски генерали са прах в очите на човеците.Шарен прах за весели сънища.

Те не ни трябват.Генералите, да си гледат генералството и генералшите или да правят преврати. Щото ония с дамското име Марин, помни ли го някой, освен буля му?

Президентската институция може да е перо на шапката на демокрацията, но понякога върши добра работа. И ако ние в тази страна ще се избием кой да бъде шеф на БНТ, не можем да гледаме овчедушно как с измама, жега, и флиг-флаци от времето на бридж-белота ни залъгват.

И ще ни излъжат. Пак!

Червените са ясни. Те макар и българи са 50% сънародници, защото за тях да станем руска подлога отново ще е по-добре, отколкото да живеят в мир със себе си.

Ами ние, уж демократите де? Какво правим?

Нищо?

Просто като тиква.

Откровено нищо.

фалирали политици от бившето СДС ни дават интифа, че положението било "на кантар", че нещата щели да се наредят, че се водели преговори...

С кого бе, аланкоолу. С кого водиш преговори и от чие име.

Бай Радан се фотографира около Постоинската дупка в Словения и се диви от чудесата там. Хубаво. Дай Боже всеки му, но освен благороден родител и съпруг, ти Радани си и лидер на партия. Партия, не със затихващи функции, а откровенно на "моторно дишане".

Пепи Москов ще ти обясни какво значи.

Как ли я мисли Радан? Да се снишаваме и да говорим непрестанно за някакъв нов модел на партийна политика и тути-кванти глупости, които и той не знае как да начене. Радене, вземи се в ръце и разбири че идат избори.

И то в България.

И то в една жегава и тегава година, която е следствие на доста гадни години.
Трябва да се намери универсалния добър кандидат в дясно, който да бъде избран. Който да върши работа и да е наистина не обединител на нацията. А упование.

Повтарям упование.

Защото идването на Борисов ще бъде краят ,ако не на България, то на още половината от нейното остатъчно население. И на едно поколение.Макар и пътник. Нашето. Трябва не палеативни мерки, а тутакси незабавни действия. Стига вече със партийните завоалирани глупости на т.н. РБ.

Той, вече чеп за зеле не става. Знам не е поетично но е вярно. Вярно е, както не избрахме Прошко Прошков за кмет, така и Трайчо Трайков не може да бъде президент. Нежели пък Гроздан Караджов. Защо ?

/Който има нужда да му бъде разяснена позицията на тяхната неизбираемост нека ми се обади персонално/.

Всеки от тях дълбоко в себе си знае, че е неизбираем. А, една загрижена за себе си и за страната партия няма право да тръгва на избори с мотото, че отива на балотаж!

Какъв балотаж с Борисов, бе момчета.

Та нали и Ценко Чоков и Марешки и всички дунапренени глави в страната мигом ще се юрнат да му помагат, за да не им вземе язовирите, бензоколонките и любовниците топтан.

Трябва нов, харизматичен и не крадлив човек.

Българин. А, де?

От ония дето са в странство? Забравете.

Сит на гладен не вярва.

Кой?

Ами помислете. Викнете съветници, баячки, врачки, Чирков и духът на Караджата и намерете.

Защото тази жега на 2016 ще ни излезе не само през носа. Знаете от къде другаде. А ние, вече наистина нямаме сили да вярваме в глупости. Няма да ги изброявам, защото и децата ни затъпяха от тях.

Трябва ни не ново Белене, а пълна промяна.

Тотална!

Иначе ни чака ужасен и дълъг леден период в животите на всички.

От Баба до... Бойко. И няма да ни е по- леко. Дори той самият да стане и премиер и президент , а кака си да стори вице и лекарски министър и мюфтия на Банкя даже.

Жестоко ще бъде.

Просто, защото вече никой не вярва на никакви лъжи, а и от Брюксел не пращат нови преведени на български.Оставете другото но и помощите ще цръцнат и тогава?

Ще ни остане само спомен от жегата и от кофти олимпийците в Рио.

Започнах с едно стихче от бохемска София на миналия век.

Не ми се връща там и тогава на стари години.

А, и мен ме оставете. Или моето поколение. Ние и без това бяхме заклано приживе поколение, което въпреки всичко издържа на Живков, на Виденов, на Царя, на пъдаря и на синовете на пъдарите и селски и градски.

Ами тези след нас.

Не може университетската диплома да е документ само и единствено в бюрото за безработни, а производството на културни продукти да се спонсорират от Китай и Азербейджан. То че може, доказахме го. Но не бива!

Трижди не бива. Тези които искат да останат в историята и си пънат новите дрехи или старите мундири, нека не забравят, че в историята ни има и Ивайло и Борил и Иван Шишман.

А Крали Марко, съвсем не е бил легендарен човеколюбец и велик българин.

Ренегатите и предателите никой, ама никой не ги обича.

Само в България, галиба още има парк Заимов, но това е щото сме олигофрени и щото има и Митьо Гестапото-издател и Любен Гоцев-референт по външна политика.

Чудо на чудесата. И все български.

Но Борисов -президент, ще ни докара до там, че и в Южен Судан няма да ни приемат като равнопоставени. А тутакси още"бели"държави щи си закрият посолствата , не само скандинавците.

Знам,нищо ведро няма в дописката ми, знам.

Но я се огледайте около себе си. Всичко е толкова готино, "както едно време".И жега, жега, която не е здравословна, а разболяваща. И се движим от кошмар, към кошмар в нея-жегата. А дали това е истинската жега? А ?

Дори и всезнайкото ЦвЦв. няма да отговори? А и не държа на мнението му, както и не давам пет пари за него.За партията му. За управлението им. Нито пък ще им дам гласът си...Дори по радиото. Стига им милионерът Веско Маринов. Кво ли пее тоя човек в тия жеги, а? А как хубаво се поти?

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови