Кое животно убива най-много хора в Австралия? Отговорът ще ви изненада

OFFNews 24 януари 2017 в 10:19 21310 0

Кое животно убива най-много хора в Австралия?

Континентът е родина на всевъзможни отровни гадинки - дълъг списък от змии, паяци и други твари, но опасността за живота и здравето на хората е може би твърде преувеличена, пише Би Би Си. Най-опасното животно на континента няма нищо общо с тях и отговорът е твърде неочакван - конят. 

Ново изследване, публикувано в Internal Medicine Journal е изследвало 42 000 хоспитализации в следствие на ухапвания на отровни същества в продължение на 13 години (2000–2013). Статистиката показва, че най-много хора в болница са пратили пчелите, които представляват 31 процента от случаите. Други 30 процента от хоспитализациите се дължат на отровни паяци, а за едва 15 % от случаите са виновни змиите.

И все пак нито едно от тези животни не е толкова смъртоносно, колкото хрисимите на пръв поглед кончета. Проучването с автор Ронел Уелтън е установило, че тревопасното животно е причинило със 74 повече смъртни случаи в сравнение с всички отровни животни взети заедно. Става дума за инциденти при езда и за ритници в конюшните.

Изследването показва, че за 13-годишния период 64 души са починали в болница вследствие на отровни ухапвания. В повечето от тези случаи става въпрос за алергични реакции. Въпреки по-малкия брой на ухапванията от змии, те сравнително често са смъртоносни. Пълзящите влечуги са причинили смъртта на 27 души. Също толкова хора са били уморени от пчели и оси, докато смъртни случаи след ухапвания на отровни паяци няма.

Малко изненадващо, но повечето от смъртните случаи са настъпили в градовете, а не в пустинните части, където достъпът до медицинска помощ е ограничени. Разбира се в случая не е изключено просто много хора да не са успели да стигнат до болница след ухапване, причиняващо алергична реакция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови