Създателят на Спондж Боб обяви, че е тежко болен

OFFNews 14 март 2017 в 16:15 8710 1

Стив Хиленбърг

Създателят на популярния анимационен герой Спондж Боб Стивън Хиленбърг обяви, че му е поставена тежка диагноза  - амиотрофична латерална склероза, съобщи американското сп. "Варайъти".

"Исках хората да го чуят директно от мен", споделя 55-годишният Хиленбърг, който е женен и има 19-годишен син.

Той добавя, че ще работи по любимата на милиони анимационна поредица, докато силите му позволят, и благодари за любовта и подкрепата, която получава в този труден момент.

Хиленбърг е бивш океанолог. Създава "Спондж Боб" в края на 90-те (премиерата е през 1999 г.), като първоначално иска да го озаглави Sponge, The Boy, но заради авторски права е принуден да промени името.

Телевизионният канал Nickelodeon, продуцент на анимацията, обяви в официално съобщение, че подкрепя Стив и семейството му и че ще уважи желанието им да няма повече коментари по темата.

Амиотрофичната латерална склероза, наричана още болест на Лу Гериг, е неврологично заболяване, което води до дегенерация на моторните неврони, причиняваща парализа и в много случаи завършва с фатален край. За разлика от болестта на Алцхаймер, този вид склероза не уврежда разума. Не се лекува, но има и примери на пациенти, които живеят дълги години след като заболеят. Най-известният пример е проф. Стивън Хокинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови