Стрелец с лък разби всички холивудски митове (видео)

OFFNews 24 януари 2015 в 17:00 58333 7

Датчанинът, който стана хит в инернета и разби всички филмови митове за стрелбата с лък.
Датчанинът, който стана хит в инернета и разби всички филмови митове за стрелбата с лък.

Самоукият стрелец с лък от Дания Ларс Андерсен стана истински хит в интернета и преобърна представите на мнозинството хора за средновековната и антична стрелба с лък.

Стрелбата с лък съществува от зората на човешката военна история, а в историята на Холивуд - от самото ѝ начало.

Въпреки че на повечето хора им е известно, че не всичко, показвано във филмите, е истина, то поне елементарното действие на това да извадиш стрела от колчана на гърба си и да я изстреляш с лък, се струваше на зрителите правдободно.

Ларс обаче доказва, че това не е точно така. Той демонстрира, че съвременните ни представи за стрелба с лък са повлияни от модерното използване на оръжието за спорт и лов, които поставят динамиката и начините на боравене с него в доста по-различни измерения.

Като начало, датчанинът демонстрира безполезността в битка на използването на колчан със стрели, поставен на гърба.

Съвременната стрелба с лък е бавна, спокойна и прецизна, като целта е да уцелиш мишената си в желаното място, без да си заплашен да бъдеш убит всеки момент.

В битките едно време обаче е било точно обратното - бързината и гъвкавостта на стрелеца го е спасявала от гибел, а мълниеносните му залпове са покосявали дузина врагове за по-малко от минута.

Ларс показва невероятни умения като това да изстрелва 3 стрели една след друга за по-малко от 2 секунди - и което е по-важното - уцелвайки смъртоносно своите мишени. Той още може да уцели друга стрела във въздуха и даже да улови стрела, идваща към него, и да я запрати обратно към собственика ѝ със смъртоносна точност.

И всичките действия на стрелеца се развиват за един миг.

Не можем да бъдем сигурни, че средновековните и антични стрелци са имали точно същите умения, показани във видеото, но редица текстове и фрески от онези времена свидетелстват за това. А и представете си на какво е бил способен дългогодишен ветеран стрелец, който през целия си живот се е занимавал само и единствено с усъвършенстване на стрелбата си.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови