10 млн.лв. за Хитрино, 5 млн. тръгват по сметките днес

OFFNews 12 декември 2016 в 12:41 6013 3

Правителството ще гласува 10 млн. лв. в помощ на Хитрино. Още днес 5 млн. ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът и Общинският съвет да имат готови пари да започнат действията по разчистване.

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерски съвет.

Другите 5 млн. лв. отиват в Министерство на социалната политика - за лекарства, храна и лечение, тъй като кметът по закон няма право да прави много от дейностите, които се налагат. Това трябва да стане през министерството.

Борисов уточни, че паралелно с това са проведени разговори с Европейската космия. „Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите – за транспорт и за селските райони да преведем пари за инфраструктурата, да го направим от европейски пари", обясни той и допълни, че средствата ще бъдат гласувани и ще отидат директно за пострадалите хора и децата, без родители.

Ако продължим с това темпо, се надявам доста по-скоро да приключим с източването на цистерните в Хитрино - коментира и бедстваната ситуация в селото премиерът.

Заседанието на Министерски съвет започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от село Хитрино. Бойко Борисов увери, че  е ускорено източването на цистерните - през нощта са източени четири, но в момента има малка авария с една от тях.

По думите му с ускоряването на темпото на източване на цистерните ще започне разчистването на терен и връщането на хората там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

12.12 2016 в 15:20

5 милиона, 10 милиона?
А колко изобщо ще стигнат до хората?За 2 милиона може да се построи махала, ако не се краде де!