15 танка и 120 войници на НАТО се разположиха в Ново село (снимки)

OFFNews 21 февруари 2017 в 08:37 7313 1

Снимка БГНЕС

15 бойни машини на пехотата "Брадли" и около 120 американски войници вече са дислоцирани на военния полигон "Ново село" край Сливен, предава БНР.

Присъствието на американските военни е по повод подетата инициатива на САЩ за опазване целостта на Европа с подръжката на НАТО.

Очаква се да пристигнат още 10-12 танка, заяви полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната.

Той обяви, че по време на престоя си американските военни ще участват в съвместни учения с Българската армия. Кулминацията на ученията ще бъде през месец юли със страни от НАТО.

Учението ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат предислоцирани през Унгария, Румъния и България. Кулминацията на това учение "Сейбър гардиън" ще бъде тук в България, добави полковник Йорданов.

Командващият американските сили от 4-та пехотна дивизия на "Ново село" подполковник Джейсън Сабат, коментира присъствието на формированието му в България: "Не сме дошли, за да предизвикваме или по някакъв начин да провокираме конфликти с други държави или нации.

Занятията на полигон "Ново село" ще започнат през следващия месец със стрелби и различни тактически действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови