Александър и Александра празнуват имен ден за втори път

OFFNews 23 ноември 2016 в 07:45 15127 0

Православната църква чества днес Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден - за втори път след 30 август, празнуват Александър Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.

Името означава "закрилник на мъжете", а носещите го могат да изберат на кой ден да черпят за имен ден, тъй като Православната църква почита на 30 август паметта на на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква - пренасяне на мощите на Св. Александър Невски. На 23 ноември се почита паметта на Свети благоверни княз Александър Невски. 

Празник има и храм-паметника "Св. Александър Невски"! Патриарх Неофит ще отслужи света литургия по повод празника, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

Св. Александър Невски е роден през 1220 година и е живял по време на татарското владичество в руските земи. Той бил княз на Новгородската област, управлявал е десет години и е направил много добри дела за вярата и народа си. Починал е на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса.

При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра. На 18 октомври 1998 година частица от мощите на светеца бе пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където се съхранява и днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови