Асоциация ще прави "стена на срама" на частните съдебни изпълнители

OFFNews 12 юли 2016 в 12:20 7494 2

Асоциация ще прави

Снимка БГНЕС, архив

Новоучредена Асоциация за защита на длъжника ще защитава правата на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ). На пресконференция учредителите ѝ, след които е и Николай Колев - Босия, обявиха някои от задачите, които си поставят. Сред тях е откриването на адвокатска кантора с безплатни съвети и защита на длъжници, както и създаване на своеобразна "стена на срама" с имена на ЧСИ, кредитори и съдии, които нарушават закона. 

В нарушение на закона ЧСИ не уведомяват и не връщат в съда уведомление, че длъжникът е поканен и в един слънчев ден на вратата на някой граждани някой му съобщава, че е осъден. Насрочен е опис, запор на имуществото и сметките му и до продажбата на имота пострадалият трябва да търси решение.

За един юрист е трудно да се ориентира в обстановката, камо ли за обикновения гражданин. За да противостоим на порочната практика, сме си поставили като задача да защитим правата на длъжниците при отношенията с кредиторите им. Включително и с действия за законодателни промени за оптимизиране на законодателството, регламентиращо всички отношения, обясниха от асоциацията.  

Николай Колев поясни, че новоучредената организация ще се занимава с всички измами, не само тези, направени от ЧСИ. "Така или иначе измаменият е измамен – дали ЧЕЗ го е измамил, дали водомерът го и измамил или банката, няма значение", поясни той. Асоциацията ще запознава гражданите с правните анализи, ще организират конференции с участието на юристи от страната и чужбина и представители на институциите, за да обяснят "къде се намира истинският проблем, за да може да се избегнат за в бъдеще този тип измами чрез ЧСИ, съд и прочее".

Той каза, че ще бъде оказван натиск върху институциите, които не са си свършили работата. "Ние няма да бъдем молещите се", категоричен е Босия и допълни, че ще бъде търсена и подкрепа от дипломатическите представителства у нас. "Ще разчитаме и на външен натиск. Ние няма да бъдем затворена каста. Всеки, който има проблеми с този тип измами, ще му помогнем като създадем една постоянно действаща адвокатска кантора, в която ще могат да звънят и да получават адвокатска защита в съда", каза Колев, като поясни, че асоциацията ще се финансира от фондация. По думите му тя ще финансира всички прояви на асоциацията, включително и протести. "Новата реколта домати вече излезе", каза Босия и припомни, че с няколко съдебни решения протестът с мятане на домати по институциите е обявен за законен. 

"България се превръща в една държава на длъжниците. Всеки един от нас или е длъжник или е потенциален длъжник", каза адвокат Диньо Бозаджиев, който също е съучредител на асоциацията. По думите му има нужда от законови промени. "ГПК, с всичките си плюсове, има и сериозни пробойни, за които, за съжаление, няма нагласа за промяна", каза още той. По думите му акцентът в работата на асоциацията са ЧСИ, защото "публично известно е, че там проблемите на длъжниците са по-сериозни и има движение на ръба на закона". "Двете страни трябва да бъдат равнопоставени. Ние не заявяване и не твърдим, че трябва да бъдат нарушавани правата на кредиторите. Има неравновесие между тези две страни и асоциацията акцентира именно на това", обясни той.

"Вече 6 години ме въртят на шиш всички институции. Това, което лично установих на гърба си, е, че това бързо производство не е толкова бързо", разказа Ивайло Илиев. Той даде пример с ЧСИ Ренета Милчева, която е наложила запор на всички имоти на дружествата, които той управлява, но вече 6 години те не са обявени за продан. Според него в 95 % от случаите ЧСИ не връчват заповедта за изпълнение, която се издава от съда, което води до незаконност на делата на ЧСИ и незаконни продажби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

1

mendi

12.07 2016 в 13:15

Мине не мине и Колев изкара някой бисер колкото да го отбележат че съществува.
Преди време разправяше, че в българските язовирни стени са заложени съветски атомни бомби...
Инициятивата може да е добра ама как човек да я вземе на сериозно като се има предвид от кого идва :)