България и Европа не са близо до завета на Апостола за братство, каза президентът

OFFNews 19 февруари 2017 в 19:03 6512 15

България и Европа не са близо до завета на Апостола за братство, каза президентът

Снимка БГНЕС

„Братство всеки му, без да гледаме на вяра и народност“ – казваше Левски, но така ли е днес? Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал.

Това каза президентът Румен Радев на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София по пово 144-годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме. Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: „Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ“, заяви държавният глава. Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой. „В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола - тези няколко страници на безсребреника, пожертвал себе си, за да го бъде народът му“, каза президентът Радев.

„Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме“, заяви още президентът Радев. "Апостолът казваше: „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

16

torbalancho

20.02 2017 в 08:29

На ЛЕВСКИ не сте достойни да му чистите даже лайната, олигарси мръсни, дето съсъпахте българия я превърнахте в кенеф от който даже и африканците бягат!!!

23293

14

Стефан

20.02 2017 в 01:39

Да, в такъв смисъл е имал късмет, че не е доживял Освобождението. Щяха да го убият българските министри и прочее политически партизани.

26179

10

ELPIDA

19.02 2017 в 22:10

Дааа, Стефан чудесно е напипал метафората
и сравнението с питона.

11178

9

Крушата

19.02 2017 в 22:00

Мизерен популист!
Трябва някой да го сложи на мястото му и да го научи, че трябва да говори не това, което искат да чуят широките маси, а това което е добро за господарите ни от запад.

77927

8

El Commandante

19.02 2017 в 21:12

"Питона ес се задави още с Украйна. Сега ще се опита да я повърне, ама няма да успее - нали зъбите му са извити назад - не става."

Превъзходна метафора, squire, четете и се учете деца, така се пише....

23293

7

Стефан

19.02 2017 в 21:06

Ти май обърка публиката с балъците от началото на 90-те:) Пропусна заклинанието "европейско семейство":)))
Чети история, вместо да говориш глупости. ЕС е творение на Сталин и Рузвелт, и началната му цел е била никога вече Западна Европа да не може да воюва. Именно западната, като най-агресивната и алчна част на човечеството по него време.
А днешната идея на ес е колонизацията на Източна и Южна Европа, понеже няма какво друго. Имаше идеята да се прилапат и Турция и Русия, но понеже влечугите са глупави твари - номера не мина. Питона ес се задави още с Украйна. Сега ще се опита да я повърне, ама няма да успее - нали зъбите му са извити назад - не става. Остава му само да се пръсне.
Но това верно е ария от друга опера, и Левски не заслужава да е в една фраза с тълпа алчни шкембета.