Фандъкова: Нищо няма да се строи в Борисовата градина

OFFNews 09 септември 2016 в 11:42 8056 1

Ново строителство в Борисовата градина няма да има. 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод появили се информации за изсичане на вековни дървета и изграждането на паркинги в парка. 

Запазването на Борисовата градина като главен парк на София и възстановяването на историческия й вид става чрез започнатата миналата година процедура за изработване на Цялостен подробен устройствен план. С него не се допуска строителство на каквито и да е нови съоръжения или обекти и се предвижда извеждане от парка на част от вече съществуващите.

Съхраняването и обновяването на лесопарковата част на Борисовата градина е първостепенна задача. Затова през януари 2016 г. е възложино на научно-изследователския център към Лесотехническия университет да извърши експертна оценка и инвентаризация на горските масиви.

Оценката на всички дървесни видове е пета в историята на Борисовата градина - първата е направена през 1909 г., втората - през 1935 г., третата е през 1980 г., и четвъртата е през 1999 г. Оценката включва и план за всички дейности по запазване и обновяване на парка в срок от 10 години напред. След оценка от лесоинженерите ще се премахват само сухи, увредени и опасни дървета, за да се гарантира защита на гората и нейното нормално развитие.

До момента е извършена оценка на 722 дка от лесопарка, като е предвидена експертна оценка и на всички лесопаркове на територията на общината. Становището на лесоинженерите е, че горските масиви, които са разположени на територията на града, могат да бъдат запазени и като всички създадени изкуствено гори те се нуждаят от планирани професионални дейности по съхраняване и обновяване.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови