Гъската изяде субсидията - някои от схемите, с които се източва МЗХ

Николаос Цитиридис 14 март 2017 в 15:01 19464 4

Снимка БГНЕС

Гъската изяде субсидията - с тези думи служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков описа ситуацията в МЗХ и разказа някои от най-скандалните случаи, при които е крадено "като за последно". На пресконференция в сградата на министерството цялото ръководство на МЗХ и шефът на фонд "Земеделие" Живко Жиков направиха и отчет за свършеното до момента. 

В началото Бозуков увери, че няма забавяне на плащанията и активният сезон за земеделците може да започне без проблем. Добрите новини обаче бяха дотук. Проверките след встъпването му в длъжност показали многото проблеми, например липсващата оценка на новата европейска програма за развитие на селските райони. При форсмажорни обстоятелства служебният министър обявил обществена поръчка за оценители. Проблемът ще бъде решен, но рискът от спиране на пари от ЕС остава, каза Бозуков.

Липсват и средства по няколко мерки. Най-сериозни са щетите по мерките за агроекология и климат и биопроизводство.

С решение от 1 март Бозуков спря новите заявление по мярка 11 за биоземеделие, защото няма пари. Оказало се, че те са похарчени за 2, вместо за 7 години и има дупка от около 90 милиона. Все пак всички стари заявления ще бъдат изпълнени, обеща министърът.

От мярка 10 - за агроекология и климат - над 40% от средствата или около 65 млн. лева са отишли за отглеждане на гъски. Предишното ръководство на МЗХ в лицето на Васил Грудев неведнъж е изразявал съмнения около тази мярка, разказвайки как при проверки за изпълнението на тази мярка всъщност гъски или други птици не е имало. 

Дупката в мярка 11 за биоземеделие идва от това, че са изхарчени повече пари, отколкото има самата програма. Вместо 203 млн. лева за целия период, вече са разпределени близо 380 млн. лева.

"Търсим начини за рефинансиране и попълване на бюджетната дупка от други програми", каза Бозуков. 

Още с встъпването си в длъжност новият екип на МЗХ спря две обществени поръчки, свързани с изготвянето на договора за поземлените отношения. Едната е за изготвяне на правен анализ, другата за същинското изготвяне на договора. Общата им стойност била над 1 млн. лева

Министър Бозуков риторично попита защо е била нужна такава обществена поръчка, след като министерството има правния капацитет да подготви документацията. По първата поръчка за анализа всичко е платено, а по втората е даден 20-процентов аванс, каза Бозуков. И двете поръчки са спечелени от една и съща кантора под съмнителни условия, продължи още министърът. 

Смяната на ръководството на "Напоителни системи" също бе коментирана на днешната пресконференция и Бозуков обясни защо - отново заради лошо управление на финансовия ресурс.

Само за 8 месеца дълговете на дружеството се увеличили с 5 млн. лева. За няколко месеца пък непотърсените пари от "Напоителни системи" се увеличили с 4 млн. лева. 

Бившата шефка на "Напоителни системи" Галина Панайотова, която стана клиентка на прокуратурата, е взела 306 хил. лева заплата за 6 месеца.

Христо Бозуков не скри и възмущението си от факта, че отчитането в "Напоителни системи" е ставало с устни доклади. С идването Галина Панайотова е уволнила всички финансови експерти от дружеството. 

Въпреки че не е в работа на "Напоителни системи", дружеството градило пътища. За ремонта на неизползван път в Сливенско например отишли 60 хил. лева. Бозуков предполага, че става въпрос за увеличаване цената на даден имот с цел продажба.

Той отговори и на въпроса защо изневиделица бе сменен шефът на Агенцията по горите миналата седмица. Назначаването на Тони Кръстев е било незаконно. В един момент той е бил хем изпълнителен директор, хем обикновен служител в неплатен отпуск, което е недопустимо. 

Бозуков разказа как в Северна България са се "появили" памукови площи - "нещо, което и студент от Лесото знае, че няма как да стане". Министърът описа как хора изкупували ниви, а по тях разпръсквали килограми памук, купен от пазара, за да изглежда, че расте там, за да се получава субсидия. За декар памукова площ производители получават по 150 лева, но без да има изискване за продукция. От МЗХ заявиха, че такова ще има и навярно ще бъде 60 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

3

Nik68

14.03 2017 в 20:33

А губарите. Напараво на къра ли водят проверяващите. Кому изобщо са нужни подобни глупости. Ядене пиене на корем и тези три неща и кой ти гледа памука, царевицата, пасищата. Прави се "проверка по документи".

10571

2

Hissarion

14.03 2017 в 17:34

Пчеларите например разполагат празни кошери, а поддържат активен само един кошер, специално за проверката.

17439

1

мнение от IP

14.03 2017 в 15:12

Някои неща ми звучат направо налудничаво. Разпръскват памук...и кой им повярва? Пак добре, че не разпръскват дамски превръзки...Егати. Да сложим кокосови орехи по борчетата, като са толкова наивни "проверяващите".