Мръсният въздух в София е 8 пъти над нормата

Оffnews 02 февруари 2017 в 18:48 14022 14

Замерванията на замърсяването на въздуха в София отново показват опасни стойности.

През изминалите две денонощия измервателните станции са показали опасно запрашаване в някои райони на града - 8 пъти над нормата.

Измервателната станция в ж.к "Дружба" е отчела стойности на праховите частици 8 пъти над нормата в малките часове на изминалата нощ - между 1:00 и 2:00 часа. 

Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3, а там са отчетени стойности над 400 µg/m3.

Подобни са стойностите и от другите измервателни станции в кв. "Павлово", ж.к. "Младост", ж.к. "Красно село" и в местността "Копитото" на Витоша.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова обяви мерките, които смята да въведе за борба със замърсената атмосфера над столицата.

Те включват спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми, законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столична община, и безплатен градски транспорт, както и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

Вижте пълната статистика от измервателните станции в столичните квартали:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

15

neverland

03.02 2017 в 09:01

#Професор Балкански
А Стефан Софянски? E, верно, дълбоко ме съмнява дали тата и дядо му са софянци, ама поне у неговото ID пише така :)

8869

9

flatko

02.02 2017 в 22:55

Всички вие, които искате да се върнело софийското "жителство", сте вероятно 10-то поколение шопи, роднини на Вуте и Пена, още от времето на чумната епидемия, когато Витошка е имала отходен канал по средата.
Хайде стига махленски глупости, аз съм роден на 250 км оттук, но знам и уважавам традициите на града, спазвам всички правила и закони, а през 3 сезона от годината се движа само и изключително с колело. Само зимата се качвам в градския и никога не съм гратис. Освен това не съм дошъл за пари, а по други далеч по-човешки причини.
Вместо все да ви е виновен някой друг, вземете изключете печките на дърва, слезте от ретроградната си тенекия с вътрешно горене и си събирайте био-материала след кучетата.
И ако ви е толкова мило за "жителството", да ви припомня една глава от срамната българска история, в която преди 72 години на този ден са избити стотици невинни хора, а семействата им - изселени в гори тилилейски, и на тяхно място са дали "жителство" на верните приятели на партията.

23293

7

Стефан

02.02 2017 в 21:19

Е как ни един - бегъл български говори, сам съм я чувал.