Над 300 софиянчета на обучение за безопасността в интернет

OFFNews 14 октомври 2016 в 14:04 6233 0

Представители на ГДБОП, сектор „Киберпрестъпност“ и компания „Империя Онлайн“ споделиха практически трикове за защита в мрежата пред повече от 300 ученици на възраст между 11 и 14 години в две столични училища - 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" и 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри".

С призив винаги да внимават кой е срещу тях в мрежата се обърна към учениците кметът на Район „Слатина“ г-жа Стоянова. Педофилия, порнография, кражба на данни, тормоз - това са само някои от опасностите, които дебнат децата в интернет - споделиха експертите по проект "Кой е срещу мен в мрежата".

Под формата на интерактивни лекции и с конкретни примери те дадоха на децата практически съвети за изграждане на онлайн самоличност и разкриха няколко лесни трика за предпазване от злонамерени лица - несподеляне на предизвикателни снимки  и съдържание, което в бъдеще може да поискат да изтрият, както и да не дават лична информация на хора, с които се познават само от мрежата.

Въпреки че учениците на възраст между 11 и 14 години добре познават технологиите и възможностите на електронните устройства, често  дори по-добре от родителите си, липсва практическо обучение как да се защитават от опасностите в интернет. Обучението по информационни технологии в училище дава начални познания по работа с компютър. Проектът „Кой е срещу мен в мрежата“ стъпва на тези добри практики и надгражда това обучение с уменията да бъдат разпознавани опасностите в мрежата и изграждането на личните „дигитални досиета“ на учениците.

Експертите апелират родителите да полагат същата грижа и внимание за сигурността на децата си в интернет пространството, както го правят в реалния живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови