Назначили НСО на Радев, защото... така

Юлиан Христов 05 декември 2016 в 16:38 21626 7

Назначили НСО на Радев, защото... така

Снимка 168 часа

Няма хипотеза, според която Националната служба за охрана (НСО) да охранява лице, избрано за президент още преди то да встъпи в длъжност, но защо Румен Радев има такава охрана - службата смята въпроса за държавна тайна.

Това гласи отговор на НСО до OFFNews, който на практика запазва тенденцията за пълна секретност в работата на службата, която е на бюджетна издръжка. На практика от службата отказват да отговорят на конкретно поставените въпроси:

Какви са правните основания и текстовете от ЗНСО, на основата на които е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?

Кога е взето решението за назначаване на охрана и специализиран транспорт на Румен Радев?

Кога е заседавала комисията по чл. 23 (1) и на нея обсъдени ли са заплахите за сигурността на охраняваното лице?

Вместо това от службата бързат да уточнят, че решенията на въпросната специализирана комисия по Закона за НСО са секретни, защото касаят "субекти на застрашеност (какъвто очевидно е Радев и това не е тайна!, бел. ред.), степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията". 

На практика от НСО отговарят на незададени въпроси, тъй като основното питане към тях е кога е взето решението за охрана на Радев и кога за последно е заседавала комисията. В заявлението към НСО не се иска информация за това защо Радев има охрана, а от кога.

"НСО не може да разгласява информация, с която ще се разкрият данни относно оперативна работа", се посочва в отговора. На практика НСО проявява двоен стандарт, тъй като през февруари главният секретар на МВР на извънредна пресконференция обяви, че службата е назначила охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. Явно в този случай информацията не е секретна. 

Въпросите, които отправихме към НСО, са свързани с времето, когато е взето решението за охрана на новоизбрания президент. В изборната нощ Радев се появи с охрана от службата. Хипотезите тук са две: комисията по Закона за НСО е провела извънредно заседание и е взела решение, че Радев може да бъде охраняван минути, след като са обявени първите окончателни данни. Радев може да бъде охраняван според член от закона, с който на практика се разширява кръгът на охраняваните лица; Втората хипотеза е, че просто НСО е отчело екзитполовете в деня на изборите и е преценило, че следващият по важност мъж в държавата, ще се казва Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

7

66

05.12 2016 в 23:28

Какво е общото между
хидроинженер с фес,
шофьор на самолет и
дебела свиня ?

НСО

10812

4

Скандинавец

05.12 2016 в 19:11

За какво ли му е охрана на Послушко!?
Че и с Тръмп го сравнява ушанката.

13056

2

Какавидков

05.12 2016 в 18:37

Eй, разгеле професоре.
Моля пояснете, уж американски възпитаник - 6 месечна школа за освежаване на езика (и той пак останал на ниво постна супа), подрусал се на Ф16 но не карал..
Е па от кого го пазят от руснаците ли?