Новогодишни богослужения по света и у нас

Ангел Карадаков 01 януари 2017 в 13:01 5145 1

Снимка Светия синод

Патриарх Неофит.

Новата 2017-та година настъпи и сега пред нас стои отворена и празна книгата ѝ, която ще изпълним с добри и не чак толкова добри неща. От нас зависи обаче дали лошите ще бъдат повече, пишат колегите от сайта "Добротолюбие".

Новата 2017 година настъпи първо в източната част на тихоокеанската островна държава Кирибати. Оттам минава международната линия за смяна на датата. Затова там в 14:00 часа българско време настъпи новата 2017 година. По същото време посрещнаха Новата година и в най-източните части на Русия – в Чукотка и Камчатка. Интересно е, че в Русия има 9 часови зони и от 14:00 до 23:00 часа българско време на всеки час новата година идва в дадена част от страната. В 01:00 часа българско време на 1 януари 2017 година новата година настъпи в останалата част от Европа без Великобритания, където 2017 година настъпи в 02:00 часа българско време. От 05:00 до 11:00 часа на 1 януари българско време на всеки час имаше празненства в Южна и Северна Америка. Най-късно новата година ще настъпи на Хаваите, Хонолулу и Таити. Това стана в 12:00 часа българско време.

За православните християни новата година започва и с молитва за настъпването ѝ, та Бог да благослови и преумножи добрите неща, които предстоят.

България

Българският патриарх Неофит извърши днес молебен за новата 2017-та година. Патриарх Неофит отслужи молебена веднага след празничната архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В края на службата патриарх Неофит се обърна със слово към събралите се.

В него той каза: „Изпросваме от небесата благословение за всяко наше добро дело, полезно начинание и за всяка наша, очакваща ни в настъпващата Нова година радост, към която ни призовава Господ, чрез словото на апостола.“ Патриарх Неофит се помоли новата година да бъде изпълнена с Божията благодат, милост и щедрости, с дела на милосърдие и много лични и обществени успехи.

Константинопол

На 31 декември в църквата „Св. Георги Победоносец“ във Фенер вселенският патриарх Вартоломей отслужи вечерня и се помоли за настъпването на новата 2017-та година. Патриарх Вартоломей пожела новата година да бъде изпълнена с повече мир, повече радост и през нея да следваме още повече Христос.

Вечерта, когато светът изпращаше старата и посрещаше новата година в тронната зала на Вселенска патриаршия се събраха десетки митрополити, епископи и духовници, както и студенти, които заедно с патриарх Вартоломей посрещнаха новата година. Днес Вселенският патриарх отслужи и тържествена св. литургия по повод Обрезание Господне и деня на св. Василий Велики.

Русия

В новогодишната нощ руският патриарх Кирил извърши молебен за новата година в църквата „Христа Спасител“ в Москва. Преди молебена патриарх Кирил се обърна със слово, в което каза: „Изминалата година бе една от най-сложните в историята на страната ни. Ние знаем през какви ужасни и сложни събития всички преминахме. Тази година обаче не отслаби хората, страната и православната ни вяра… Минахме през една година, в която имаше всичко – радост, тъга и изпитания… Ето защо със смирение, с надежда в Божията милост да се обърнем към Него с молитви в навечерието на Нова Година и да се молим за нашата Църква, за родината и всички“, казва в словото си руският патриарх Кирил.

Румъния

Румънският патриарх Даниил извърши в началото на годината молебен за новата 2017 година. Бяха прочетени и молитви на благодарност за миналата вече година, а на богослужението присъстваха десетки православни християни решили да посрещнат новолетието в храма.

В словото си за новата 2017 година румънският патрирах Данили каза, че изпращайки старата година трябва да благодарим на Бога за новата, която ни е дадена, та да я изпълним с добри и спасителни плодове. По думите му всека година е година на спасението. Накрая на богослужението на всички присъстващи бяха подарени иконки на св. Василий Велики, който всяка година се чества на 1 януари.

Гърция

Мирна да бъде новата 2017 година, пожела атинският архиепископ Йероним. Това той стори, след като извърши молебен в сградата на Св. Синод на Атинската архиепископия. Миналата година бе особено тежка за Атинска архиепископия, тъй като през 2016-та бяха признати еднополовите бракове в Гърция, а вероучението почти бе извадено от училището.

Архиепископът подчерта, че се надява новата година да бъде изпълнена с повече мир, повече вяра и най-вече повече следване на Христос в живота си.

В половината православен свят, който празнува по новоюлианския календар отпразнува днес и Обрезание Господне, както и отбеляза паметта на св. Василий Велики. Навсякъде бяха отслужени празнични богослужения за Господния празник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови