Патриотите се заканиха да блокират границата до неделя, властта ги заплаши с ответни мерки

OFFNews 24 март 2017 в 15:36 6133 8

Снимка Архив

Българо-турската граница бе блокирана днес от поддръжници на Патриотите в опит да бъдат спрени автобуси с гласоподаватели от Турция. Организаторите се заканиха да държат блокадата до неделя, когато са парламентарните избори.

Заради действията им днес премиерът е свикал спешно заседание, в което са участвали шефовете на МВР, ДАНС и главният прокурор. След съвещанието правителствената пресслужба обяви, че властите настояват блокадата да бъде вдигната, в противен случай ще предприемат предвидените в закона мерки.

"Участниците в срещата бяха единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Междувременно блокадата продължава вече четвърти час. Граждани, симпатизанти и политици от „Обединените патриоти“ продължават да протестират срещу изборния туризъм на границата с Турция, на километър от ГКПП Малко Търново. Около 40 – 50 души опънаха транспарант „Обединени патриоти: Браним България, браним Европа“. И на този протест има кукери, играят се хора и се слушат възрожденски песни.

Въпреки че пътят бе блокиран с плътна колона, автомобили се пропускат и в двете посоки на движение. Два автобуса от Турция също преминаха към България. По информация на „Хоризонт“ от началото на седмицата в страната ни през ГКПП Малко Търново са влезли 27 извънредни автобуса.

Напрежение между протестиращи и полиция няма. Присъствието на служители на МВР обаче е засилено. Над 15 автомобила на полицията са спрени до мястото на протеста, има служители на жандармерията, на Гранична полиция, включително и пожарна кола. Протестиращите са опънали и шахти.

По повод блокадата лидерът на ДОСТ Лютви Местан изпрати писмо до ръководителя на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите г-н Роман Якич с молба да окаже незабавно съдействие за деблокиране на границата. Ако този въпрос не бъде решен, изборите ще бъдат опорочени и ние няма да признаем изборните резултати, пише Местан. Като ответна мярка той заплаши с мащабни протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

8

ELPIDA

24.03 2017 в 23:28

Лопе, никой не се кара с теб.Сам си подхванал темата за граница,гърци... в първия си пост.Никога блокадата на границата от гръцките фермери не е имала нищо общо с техните избори.

Подсказала съм ти нещо от гръцката история. За останалото се сети сам.Изяснила съм и позицията си относно действията на "патриотите".
Никак не обичам дълго да се обяснявам.
Със здраве.

29217

7

Лопе де Вега

24.03 2017 в 21:11

Професоре, ама кой говори за мангустите? Откъде пак изскочиха тия мангусти? Види ми се, че ставаше дума за нещо по-различно.

Елпида, нищо не разбрах. Като имат национален празник, винаги ли затварят границата? И това за етническите партии - какво общо има с нашия случай? Говоря за правото на свободно придвижване, а кой как си решава етническите проблеми е редно да изучим и да приложим най-подходящото за нашите условия решение. Иначе става като в прочутия съветски лаф: "а вие що биете негрите?"

Оставам с уважение и към двама ви, но и с молба: нека се караме по конкретния повод, а не като дърти махленки.

Поздрав!

26179

5

ELPIDA

24.03 2017 в 18:17

Лопе, знаеш защо гърците затвориха границата /земеделците/.
Утре, 25 март е Националния празник на Гърция- освобождаване от турско робство.В гръцкия парламент няма право по Конституция да участва нито една етническа партия.

26179

4

ELPIDA

24.03 2017 в 18:12

ПатрЕотите, докато разпуснат парламента,що спахте , бе ?
Що не променихте Конституцията?
Сега гражданска война ли искате?

29217

1

Лопе де Вега

24.03 2017 в 15:59

Властите да престанат да заплашват, предупреждават, да се заканват и да плашат гаргите! Да наложат спазването на конституционното положение за правото на свободно движение. Тук няма сантиметър място за умуване и търсене на прочутото теле. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОГРАНИЧАВА ПРАВОТО НА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ, освен в изрично предвидени в законите случаи! Има начини и средства хората свободно да изразяват мнение и да протестират БЕЗ ДА ОГРАНИЧАВАТ ДВИЖЕНИЕТО НА ХОРА И ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА. Знам бе, сега ще ме питате ама защо гърците могат да затварят границата, а наште да не могат. Ми не знам каква е конституцията на гърците и дали вопще имат, но затова имаме правителство, разни министерства, които оперативно да се справят с подобни проблеми. Ако не го правят, изберете си по-кадърни. Или толкова можете?

Поздрав!