Посрещнахме главата на св. Климент Охридски по случай 1100 г. от успението му

ОFFNews 24 ноември 2016 в 20:10 4898 0

Главата на св. Климент Охридски в София.

Днес по случай 1100 години от успението на св. Климент Охридски (916 г.) у нас пристигна главата на светеца, която беше приета в синодния параклис "Св. цар Борис" от митрополитите-членове на Св. Синод, съобщиха от пресцентъра на Българската патриаршия.

С благословението на Атинския архиепископ Йероним св. мощи на св. Климент Охридски бяха донесени в България от гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Мощите на свети Климент Охридски пристигнаха от гръцкия манастир "Св. Йоан Предтеча" (известен като "Йоанис Продромос"), който се намира в близост до град Верия.

В епархията на Верия, Науса и Кампания има дългогодишна традиция честната глава на св. Климент Охридски да бъде изнасяна от манастира и в продължение на много дни, понякога и на цял месец, да пребивава последователно в домовете на различни благочестиви православни семейства за благословение и възгаряне на православната вяра.

В съобщението от БПЦ пише още:

За светата ни Църква е голяма Божия милост идването на св. Климент Охридски при нас - приемниците и чедата му в България - духовенството и миряните на БПЦ. Защото в юбилейната 2016 г. всички ние, начело със Св. Синод, имаме възможността целокупно и в съборна молитва да се поклоним пред първия епископ на българския език, пред светилото на родната ни земя, пред учителя, преподал навеки на народа ни спасителното слово на Христовото Евангелие. В синодния параклис, посветен на равноапостолния св. цар Борис-Михаил Покръстител, днес пристигнаха честните мощи на неговия духовен съработник св. Климент, с който двамата поведоха България към пресветлото национално и духовно обединение, към високото призвание на православната държава, към промислителното ни приобщаване към Христовата Църква, към милостивото Божие обещание за наследяване на небесното Му Царство.

Посрещаме духовния отец на православния ни народ, светителя Христов и верния продължител на светото Кирило-Методиево дело - Климент! Посрещаме Охридския архиепископ, чието служение залегна в основата на българската духовност, идентичност и култура. Посрещаме Чудотвореца, чиито св. мощи още в 10 век са носели изцеление, просвещение и възкресение.

Главата на св. Климент Охридски.

Св. Клименте, благодарим ти за положените за наша полза многоплодни твои трудове. Моли Бога за светата ни Българска православна църква, за скъпия ни народ и за всички православни - да се укрепяваме още повече в св. Православие и, по примера ти, да светим Божието име в помисли и думи, в дело, вяра и живот! Амин.

С литийно шествие честната глава на св. Климент Охридски предстои да бъде пренесена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще бъде посрещната от Светейшия Български патриарх Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови