Протестът пред НДК: 1,5 метра дистанция при изпреварване на колоездач

Приятелите на убития Мартин Гачев канят Мая Манолова, десетки градове ги подкрепят

Ивайло Йолчев 27 февруари 2017 в 20:15 10249 2

1,5 метра дистанция при изпреварване на колоездач поискаха организатори на утрешния протест, предизвикан от смъртта на  Мартин Гачев. Преди броени дни той беше сгазен от пиян турски тираджия, докато караше следобед край София. Сега законът определя "безопасно разстояние" при изпреварване, каквото и да значи това.

Утре в 19,00 часа пред НДК приятели на Марто, колоездачи, обикновени граждани се събират в памет на загиналия, но и с искания към държавата. Ще ги подкрепят митинги в цялата страна - Враца, Бургас, Варна, Хасково, Стара Загора, Сливен, желаещите нарастват с часове.

Част от организаторите дойдоха в редакцията на OFFnews и използваха медията ни, за да поканят омбудсман Мая Манолова пред НДК утре вечер. "Ако госпожа Манолова е заета, то нека приеме няколко представители на колоездачите в кабинета си друг ден, за да я запознаем с нашите искания".

Зад идеята застанаха най-добрата ни колоездачка на шосе Ивета Алексиева от "Велосити", председателят на клуба и прочут маратонец на колело Цветан Близнаков, любителят на прекрасния спорт Антони Джамбазов. Както и Александър Масларски, сдружени информирани потребители – www.sipo.bg, който също е запален колоездач.

"Мнозинството хора не знаят, че колоездачът е пълноправен участник в движението. Гледат го като нещо излишно, което трябва да се разхожда само в парка, нещо че там е забравено по принцип, не се съобразяват с него. Не само не му осигуряват предимство, когато има такова, но и му пречат дори на отредените алеи", заявиха организаторите.

Те признаха, че пешеходците, а и част от самите колоездачи не познават правилника. "Срещат се бащи, които са яхнали колелета с двете деца, като ги учат да карат в насрещното. При Т-образен завой това може да доведе до непоправимото".

На първо време протестът ще иска държавата, ако е възможно в лицето на Мая Манолова, да предложи промени в Закона за пътищата, така че да се спазва дистанцията при изпреварване от 1,5 метра. Такава има в Обединеното Кралство, Австрия и още куп бели държави. 

Втората линия, по която ще се работи, е ограмотяване на българина за правата на участниците в движението, в случая колоездачите. Родните клубове са хвърлили лични средства, но ще се търсят програми. 

Третата идея е по подобие на куп западни държави да се въведе пътна сигнализация. Родните колоездачи са готови веднага да предоставят карта с най-опасните пътища за тях в това отношение.

Четвъртата идея е най-екстравагантна, но изглежда доста работеща. "Всички нови депутати да отидат само един път с колело и ще разберат проблемите на хилядите като нас. Колоездачът се сблъсква с потенциални опасности на всеки метър в София", категорични за инициаторите.

Естествено, целта на протеста е да се обърне внимание и върху липсата на контрол у нас, заради който шофьорите летят с превишена скорост и пияни по родните пътища, а в Турция и Гърция стават по-тихи от водата.   

Западните общества отдавна поощряват хората, които отиват на работа с велосипед. У нас алеите се строят калпаво, а новите булеварди са без необходимите разстояния за колоездачи. После се чудим защо колите се увеличават, а въздухът в София става все по-мръсен, разясняват гостите на OFFNews.

Но те не искат утре вече пред НДК да разводняват темата:. "Нека започнем от промяната в закона. Марто беше страхотен приятел, не може да допуснем да се отишъл напразно".

Статистиката е стряскаща. Над 30 колоездачи умират у нас всяка година след катастрофи. Близо 400 са ранените. И това е само отчетената статистика, има още стотици случаи, които просто не се регистрират. Всеки един от организаторите на протеста е бил жертва на такъв. OFFNews категорично подкрепя исканията на любителите на този прекрасен спорт!

Междувременно съдът остави в ареста шофьора, който премаза 41-годишният Мартин. Турчинът получи пристъп в съдебната зала. Оказа се, че е диабетик и не е ял цял ден.

В залата беше извикан лекар, а съдът разпореди той да получи храна. Заболяването му беше едно от основанията, с което адвокатът поиска да бъде освободен.

Въпреки внесените в съда документи, Халил Хахрар ще остане в ареста. Според прокуратурата е карал бързо, тъй като е успял да спре чак 400 метра след удара. Според съда има риск той да се укрие от правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews