Раздор между българи и роми заради Виетнамските общежития в "Красна поляна"

ОFFNews 22 февруари 2017 в 19:12 8092 0

Снимка santov.blog.bg

Протест и контрапротест наложиха изпращането на множество полицаи в столичния квартал "Красна поляна" в района на т. нар. Виетнамски общежития, предаде Би Ти Ви.

От известно време тлее конфликт заради блоковете, които в момента са населени предимно с роми. Жителите на кв. "Красна поляна" искат гетото около и във Виетнамските общежития да бъде премахнато, а жителите му да бъдат разселени. Върху мястото хората не искат да бъде построявано нищо, особено център за социално настаняване на роми.

Тези искания жителите на квартала заявиха на среща в 123 СОУ "Стефан Стамболов" в квартала. Те се оплакват от постоянен тормоз и престъпления. 

Гражданите заявиха, че ще излязат на протест, като може да бъде блокиран бул."Възкресение".

Голяма група роми тръгна към училището, носейки знамена на партия ДРОМ, с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията.

Органите на реда обаче ги спряха, а на мястото има и водни оръжия. 

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова районната администрация, съвместно с полицията и представители на инициативния комитет на гражданите, ще извършват проверки на адресните регистрации на настанителните заповеди на живеещите във Виетнамските общежития.

Ще бъде направена и проверка на всички настанителни заповеди от 1994 г. насам, като информацията ще бъде предоставена и публично. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови