"Робинзон Крузо е само един от авторите в шести клас" (видео)

Ваня Кастрева: Паисий не отпада, отива в IX клас

Александра Маркарян 25 януари 2016 в 10:26 34958 41

Ваня Кастрева

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката

Робинзон Крузо не е заглавие на романа на Даниел Дефо, а автор, изучаван от учениците в шести клас. Това откритие направи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, която тази сутрин даде интервю за bTV.

"Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в шести клас", заяви Кастрева.

Тя не обърна внимание на настояването на водещия Антон Хекимян, че авторът всъщност е Даниел Дефо и продължи да говори за промените в учебните програми, предложени от Министерството на образованието и науката. Кастрева се фокусира главно върху отпадането на "История славянобългарска" от програмата за VI клас по литература.

"Паисий не отпада. Паисий присъства в учебното съдържание в следващи класове. Още повече, нека да не забравяме и обстоятелството, че "История славянобългарска" е не просто литературно произведение. Това е един от най-добрите източници за изучаване на история. Това е исторически извор. Паисий отива в IX клас", заяви зам.-министър Кастрева.

Късно вечерта в петък МОН публикува проектите за нови учебни програми във II, VI и VIII, които трябва да вляза в сила от 2017/2018. Според тях "История славянобългарска" отпада от програмата по литература за 6-ти клас. За сметка на това фигурира "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо.

"В логиката на учебното съдържание естествено, че ще има размествания и когато говорим за промяна, ще има редуциране на академичността и претовареността на учениците, за да се даде възможност за личностен подход към учениците."

Част от произведенията отиват в VII клас, който е изцяло с българска литература, увери Кастрева.

Интервюто вижте тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!