САЩ разполагат войски в България

ОFFNews 15 февруари 2017 в 20:31 22008 72

По данни на българското министерство на отбраната в страната в сряда са били разположени войници от САЩ и се очаква бронирани машини и тежко оборудване да ги последва до края на седмицата. Действията са част от планираната от НАТО операция по засилването на подкрепата към източноевропейските му съюзници, предава Агенция "Фокус".

„Разполагането на американските войници във военната база при Ново село в източната част на страната е част от операция „Атлантическа решимост“, целяща да покаже на Москва ангажиментите на САЩ към съюзниците му“, съобщи министерството.

Решението е било прието миналата година при президента на САЩ Барак Обама и НАТО ще разшири присъствието си в региона на равнища, без прецедент от края на Студената война насам.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви в сряда, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп твърдо подкрепя Алианса. Но Матис същевременно предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да поемат ангажимента да увеличат бюджетите си по отбрана, за да не стане така, че САЩ да „намалят“ подкрепата си към Алианса.

От българското министерство на отбраната заявиха, че 120 американски войници са били настанени в базата при Ново село. „Общите учения ще се увеличат тази година. Американските войници ще бъдат разполагани на ротационен принцип за тях“, посочиха от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

77

косата

16.02 2017 в 14:18

Много добра новина - крайно време беше ... дано това отложи появата на зелени човечета по черноморието.

42249

75

Denis Rizanov

16.02 2017 в 11:53

Тейк ъ брейк, тейк ъ пусикет...


Няма да те разбере. Пък и освен всичко друго на тоя индианското му име е "Халката".

77927

73

El Commandante

16.02 2017 в 11:47

вик, днес не си във форма, изключително трудно ти следя мисълта.

Тейк ъ брейк, тейк ъ пусикет...