Съветът на децата - малките решения с големите значения

OFFNews 15 декември 2016 в 10:25 3454 0

Съветът на децата

От създаването си Държавната агенция за закрила на детето реализира голяма част от дейностите си съвместно и съгласувано с децата. Чрез създаването на Съвета на децата през 2003 г. ДАЗД направи възможно детското участие в системата за закрила на детето и постигна една много важна цел - възможност за пряк диалог с децата. Консултативният орган е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето, като мисията му е да представя детската гледна точка по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено–политическия живот.

Целта на Съвета на децата е да насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. Съветът подпомага председателя на ДАЗД като дава становища и позиции по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. Този консултативен орган дава възможност на децата да обменят знания, добри практики и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации.

В консултативен орган към председателя на ДАЗД членуват 33 деца - от всички административни области на България, има и специални квоти за уязвими деца. През 2015 година за първи път деца от уязвими групи бяха избрани за членове на съвета от областите си, а не от квотния принцип.

Младите хора в Съвета комуникират редовно онлайн, а 2 пъти в годината провеждат официални заседания, а от следващата година срещите ще са 4 пъти годишно.

Мандатът на членовете е 2 г. Те могат да се кандидатират за нов мандат. Всички, навършили 18 г., напускат Съвета. До момента членове на Съвета са били около 150 деца.

В момента председател е Йоана Захариева от област Перник.

През март 2016 г. се проведоха избори за представители на 17 области поради изтичане на мандата или навършване на 18 г. на членовете. Постъпиха 33 мотивационни писма и автобиографии на млади хора, желаещи да се включат в работата на детския орган. За две от областите /Благоевград и Видин/ не постъпиха кандидатури. Така бяха избрани 15 деца. За първи път член на Съвета на децата стана дете на 8 г.

През 2015 – 2016 г. ДАЗД се допита до Съвета по редица ключови документи – черновата на държавния доклад за Комитета по правата на детето, а после мнението бе включено и в самия доклад, по проектозакона за предучилищното и училищното образование, като отговорите са анализирани и са предадени в Народното събрание, по проекта на Стратегия за децата на Съвета на Европа (с над 9000 респонденти), УНИЦЕФ извърши проучване на детското мнение, което да бъде използвано при актуализацията на Националната стратегия за детето.

За насърчаване на детското участие през 2008 г. Комитетът по правата на детето препоръчва да се увеличат усилията за гарантиране правото на децата свободно да изразяват своите възгледи в училище, в семейството и да се намали неравенството по отношение на възможностите за участие. Съветът на Европа прие Препоръка до страните-членки за детското и младежкото участие. То е заложено като стратегическа цел в 2 поредни стратегии на Съвета на Европа за правата на детето – 2013-2015 и 2016 – 2021 г.

През тази година Съветът на децата започна и кампания по своя инициатива "Деца помагат на деца", която приключи в началото на декемрви успешно. "Деца помагат на деца" е кампания, в която младежи от Съвета отиват и се срещат с деца под закрилата на държавата. Всичко за кампанията може да прочетете тук и тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови