Стартира кампанията "Деца помагат на деца" (снимки)

OFFNews 29 октомври 2016 в 15:15 5996 0

Снимка Сергей Антонов

"Деца помагат на деца" е мотото на новата кампания на социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето. Нейният официален старт беше даден вчера от министър Зорница Русинова и шефката на ДАЗД Офелия Кънева. 

Идеята на кампанията е младежи от националния Съвет на децата да посещават центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), където живеят изоставени от родителите си, и заедно с настанените в дома да си пишат домашните или просто да си говорят. 

В Съвета на децата членуват младежи, изявени хем с успехите си в училище, хем с желанието си да помагат. Стартът на кампанията бе даден в Пловдив в дома "Детска къща" с двама младежи от Съвета. 

„Надявам се в тази доброволна инициатива да се включат и ученици от цялата страна, които да помагат на техни връстници в неравностойно положение за по-доброто им адаптиране в училище и да имат по-високи оценки", подчерта министър Русинова.

Според Борис и Цветан, ученици от Пловдив които са представители на Съвета, е много важно децата от Детските къщи да повярват, че не са сами и да усетят грижата на своите връстници. Те с готовност посещават настанените 13 момичета и момчета в къщата от семеен тип в пловдивския квартал Коматево и с готовност ще привличат още свои връстници за каузата.

Кампанията "Деца помагат на деца" ще обиколи няколко български града, като в деня на откриването бе посетен и Дома за деца в Карлово. До края на седмицата в Монтана също ще има инициатива. 

По време на старта на кампанията вчера министър Зорница Русинова се запозна с децата от дома в Пловдив, както и с тези, които искат да им помагат. Тя дори поигра на джаги с изоставените дечица. 

Председателят на ДАЗД Офелия Кънева прегледа дори домашните на децата от Центъра за деца в Пловдив. До нея са седнали и двамата младеж - Цветан (вдясно) и Борис (вляво), които са готовност ще помагат на връстниците си, които нямат семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови