"Афис" прогнозира "неизбежен" балотаж между Румен Радев и кандидата на ГЕРБ

OFFNews 28 септември 2016 в 09:54 9129 9

Ясна е основната интрига на предстоящите президентски избори - неизбежен балотаж ще има между кандидата на ГЕРБ, който и да е той, и подкрепения от БСП Румен Радев.

Това се казва в изследване на социологическата агенция "Афис", проведено в периода 16 март - 20 септември 2016 г., в което са анкетирани 1200 души. От агенцията уточняват, че проучването показва нагласите преди обявяването на кандидата за президент на ГЕРБ и преди регистрацията на Пламен Орешарски като като кандидат за президент. Резултатите показват високи дял на колебаещите се да гласуват и тези, които са заявили, че няма да гласуват - над 60%. В същото време едва 18% от анкетираните били наясно, че изборите са задължителни. 

На въпроса: "Посочете името на човек, който има качества за президент", 10.7 % са посочили Румен Радев и едва на второ място с 5.7 процента са посочили кандидата на ГЕРБ. На трето място е поставен премиерът Бойко Борисов.

Ако в близко време се стигне до парламентарни избори, една четвърт или 25% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15% - за БСП, 6% за ДПС, по 3% за Реформаторския блок и сбора от партиите в Патриотичния фронт, 2% за АБВ, по 1% за Движение 21 и "Атака", показва изследването. Съществени размествания при първите три партии, които биха могли евентуално да предложат нов курс на управление, не се наблюдава. Политическата ерозия обаче при РБ, Патриотите и АБВ отново биха завъртели рулетката на малките формации, посочват от агенцията.

Според проучването оценката за дейността на президента Росен Плевнелиев в навечерието на новите избори потвърждава решението му да не се кандидатира повторно. Мнозинството от гражданите смятат, че той не успя да посочи общи цели, които обединяват различните интереси в обществото, не показа лидерски качества, не допринесе за силата на българската армия, не познаваше и разбираше живота на обикновените хора, не очерта ясни перспективи за бъдещето на страната, не вдъхна самочувствие за това, че сме граждани на България. Между 49% и 56% преценяват, че той „никак“ не е допринесъл за тези цели. Най-умерените оценки са главно за сметка на липсата на мнение: 39% нямат мнение за това, дали е зависел от бизнес-лобита, а 39% категорично отхвърлят подобна независимост; 30% нямат впечатления, дали е работил за мирно решение на военните конфликти в близки райони, а 39% смятат, че никак не е работил за тази цел и т.н.

Средната оценка на работата на правителството по шестобалната система (от 2 до 6) е 3.69. Практически почти същата оценка бе измерена и през месец май т.г. (3.83), но доверието в изпълнителната власт продължава да ерозира необратимо, макар и бавно. Средната оценка за дейността на президента Плевнелиев към края на мандата му е 3.03.

Нараства общественото безпокойство и по повод на заплахите за националната сигурност, свързани с кризата с бежанците, което поддържа допълнително необратимия процес на на топене на доверието в кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

10

KumaLisa

10.10 2016 в 00:21

Много измайсторен реверанс на ГЕРБ към РБ. Трайчо да "победи" фигуративно участващата неизбираема Цецка. Останалите ще видят балотаж през крив макарон. Трайчо ще е следващият президент. Сериозен актив в CV-to му е, че се е опълчил на ББ за много неща и накрая е бил уволнен. Може пък ББ или тези, които му дърпат конците да са си го отгледали. Кво искате повече да ви обяснявам. Трайчо е следващия президент. Приемам залози 10 : 1. Тел 0876982018.

12691

9

Емил Станоев

28.09 2016 в 14:16

Изобщо тия изследователи на гласуването стават за смях ?? Ще кой разумен човек ще гласува за нещо което не знае ?? ами ако е магаре ?! Или това си е подготовка за поправка на протоколите от цвъц ??!

12530

7

синя сова

28.09 2016 в 14:09

А бе вие соц.агенциите съвсем взехте народа за малоумници!Кой гласува за "нероден петко"!Ако върви така,май и твърдото ядро на герб съвсем ще се сринат :)Гербарите им се подиграват най-нахално!Надявам се този път след изборите ,остатъците от герб да отидат да правят компания на ндсв вън от живота ни...

10564

5

ultra-73

28.09 2016 в 13:33

А пък агенция "СИФА" със собственик Аслан-Насран Юриев, прогнозира, че шапкарят ще е четвърти, след Т. Дончева:)

17439

4

мнение от IP

28.09 2016 в 13:03

Социологическите агенции започнаха своята предизборна кампания:)