БСП против плана на Юнкер за Европа на две скорости

OFFNews 01 март 2017 в 15:16 5464 5

Снимка БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази несъгласие с новия план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, разделящ Европа на две скорости.

Мнението е изразено по време на среща с работодателските организации БТПП, КРИБ, БСК и АИКБ, на която присъстващите са са се обединили около тезата "мисли първо за малкия". Корнелия Нинова уточнява, че трябва да се мисли за малките предприятия "във всичко, което обсъдихме в сферата на икономиката и земеделието, защото гръбнакът на икономиката ни е малкият и средният бизнес. Общата ни грижа е за тези предприятия", съобщава пресцентърът на БСП.

Споделено от всички участници е било и мнението, че образованието трябва да бъде обвързано с потребностите на икономиката. 

„Имаме единно мнение с работодателските организации по нашите предложения за насърчаване на българското производство и индустрия. Представихме предложенията си за ролята на държавата, обяснихме, че не става въпрос за регулации, които да утежнят бизнеса, а за въвеждане на правила в икономиката”, добавя Нинова. Сред предложенията на БСП са били още Законът за публичните предприятия, с който социалистите предлагат държавните и общинските предприятия да се управляват не на политически принцип и квоти, а на професионален - с конкурсно начало. Освен това Нинова е представила и предложенията на БСП за защита на българското производство със Закона за храните. С него левицата настоява чуждите търговски вериги да продават определен процент български стоки. „Продължаваме да смятаме, че те издевателстват над българските производители и не плащат данъци. Това е удар върху нашето производство”, категорична е Нинова.

„Представихме вижданията си за земеделието с налагане на таван за субсидиите на един производители и разпределяне на средствата на малките производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци”, добавя лидерът на червените.

Тя подчертава и административната тежест върху бизнеса - налагането на такси, срещу които не стоят реални услуги.

„Ако се случат изразените намерения на г-н Юнкер за Европа на две скорости, всичко това няма да има смисъл. Категорично се противопоставихме на подобна позиция на разделяне на членовете на ЕС на два клуба- на едни държави, които да са по-развити и на други, сред които е и България, към които ще има различна политика. Настояваме за еднакво отношение към всички държави членки на ЕС, а не да ни третират, като втора ръка хора”, категорична е Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9020

4

Анна Елчинова

19.03 2017 в 07:02

Така ни беше домиляло за празнословие, скудоумие и сладки обещания от Татово време - е, най-после доживяхме пак да си ги слушкаме на гол стомах!

12022

3

Владимир Венев

02.03 2017 в 09:50

Не хората са наказани от Съюза , а политиците.Те не изпълняват изискванията на Европа. Само че ние ще оберем негативите. Госпожо Нонова направете съдебната реформа, намалете корупцията, задействайте администрацията да работи по-добре и няма да ни третират за втора ръка държава. Но до тогава оценката е ясна за десетте години управление и тя не е за нас , а за вас.

11751

2

Big Smile

01.03 2017 в 15:44

Защо го няма на трибуната оня с куфара с 250 хиляди DM?

11751

1

Big Smile

01.03 2017 в 15:43

Ми да вземат да изгорят още няколко ЕС знамена....