Боряна Димитрова: Освен ГЕРБ и БСП, никой не получи толкова, колкото очакваше

OFFNews 27 март 2017 в 19:45 7131 3

Боряна Димитрова

Освен ГЕРБ и БСП, нито една от останалите формации - ОП, ДПС, ДОСТ, "Воля", фрагментираното дясно, не получи толкова, колкото очакваше.

Това заяви пред БНТ Боряна Димитрова - ръководител на електоралните и социално-политическите изследвания на Алфа Рисърч.

"Воля" се срина - едва прескача бариерата от 4%. "Да, България" направи сериозен пробив, но десницата не получи представителството, което очакваше, каза Димитрова.

ГЕРБ увеличават подкрепата си с около 75-85 000 гласа спрямо парламентарните избори, а БСП значимо увеличава подкрепата си и ще има двойно повече мандати в сравнение с предишния парламент, изчисли социологът.

ГЕРБ си върна вота в столицата и областните градове, имат сериозно присъствие сред младите и хората на средна възраст. ГЕРБ запази трезва икономическа логика в предизборните си послания, констатира тя.

Всеки четвърти избирател на БСП е над 60 години. БСП събра около себе си избирателите, които проявяват дистанция около евро-атлантическите ценности. Но същевременно дистанцира една немалка част от останалите избиратели, защото предизвика страхове с носталгичната и другата си геополитическа риторика. С това предизвика вододел, каза Димитрова.

В момента, в който ОП разигра етническата карта и блокираха границата, имаше известен спад в тяхната подкрепа. Създаваха се и допълнително се раздухваха страхове, коментира социологът.

Ако досега казвахме, че балансьорът е ДПС, в случая имаме възможност да имаме или двама балансьори, или балансьорът да са ОП, прогнозира Димитрова.

За първи път имаме значим пробив в монопола на ДПС, особено в Кърджали. При бъдещи местни избори това е предпоставка ДПС да няма сигурните кметски места, които имаше досега, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

3

Nik68

28.03 2017 в 09:48

Цецка се щрак сама. Да се отказва от политиката, докато не е станала сама за резил. Видимо е че хората не я искат. И не е жертава на 11/11 а на 3 и 4 в листата в Плевен. Съвсем целенасочен осъзнат избор на хората и качествена работа с преференциите.