Борисов – никакви компромиси с коалиции, правителство на малцинствата

Цитат на премиера: Спираш посредниците на газ, всеки ден те рисуват на карикатура като захар

OFFNews 17 януари 2017 в 12:18 3700 1

Премиерът Бойко Борисов коментира политическата ситуация в момента в страната: Дали ще са легитимни тези избори, месеци наред подценявахме референдума... 2,5 милиона са казали да – не знам дали ще е по-добре със системата, която той предлага, мисля, че не, но така е казал народът. Представете си, че има партия, която да има толкова подкрепа – това ще е тотална победа“.

Министър председателят държа пространствена реч по време на бизнес форум, организиран от Капитал.

И изведнъж Борисов премина на: „Не съм оптимист за бъдещето“.

Премиерът продължи речта си с карикатурите, които се рисуват всеки ден за него; „Когато спираш посредниците за газ, рискуваш всеки ден да те рисуват като захар. Тогава започват тези карикатури, нямам против тях, радвам им се, но хората трябва да знаят защо. Колко неща сме направили. Сто добри неща има, които сме направили – може някои да не сме ги направили както трябваше или да не сме ги довършил докрай, но поне 95 сме направили добре.

И Бойко Борисов продължи мисълта си за бъдещето на страната след изборите:
„Видяхме ДПС и БСП как се справиха с Орешарски – ще ги видим и сега. Аз съм категорично против такива коалиции – как ще направя с БСП коалиция – ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен. Няма смисъл да ви губя времето, не е възможно. По-добре да има правителство на малцинства, така да се управлява. Аз компромиси няма да правя повече – видяхте сегашното правителство, всичко се трупа върху голямата партия“.

Борисов беше категоричен, че който спечели изборите, трябва да си носи отговорност и да си поеме ангажимента. „Ще си изберат популисти, националисти – ГЕРБ ще се намеси, ако хората пожелаят. Времето ще докаже всяка една моя дума. Ще се съизмерим с тези, които идват“, добави премеирът.

Той коментира и факта, че БСП и Корнелия Нинова се разграничават от сегашния президент Румен Радев: „Щях да съм спокоен, ако Корнелия Нинова участваше в това правителство, притеснява ме факта, че излиза и казва, че не участва. Как така един генерал деполитизиран, изведнъж му се дава цялата политическа влас, включително и кабинет. И неговата партия не му помага да създаде правителство. Как БСП ще откаже да участва да му помогне и ще го остави сам“. Толкова им беше зор, сега казват не ние не се месим дори и на Радев“, възмути се Борисов. Той добави: „Аз може с времето малко мнителен да съм станал, но не вярвам на такива неща. Да му пожелаем успех, дано се справи.

Но в бизнеса, във вашите фирми и кантори никой няма да си вземе военен, пожарникари и да даде цялото ръководство на фирмата си – кой би го направил“.
Министър-председателят беше категоричен, че не вярва, че ще дойдат и нови лица. Ще дойдат като Бареков, няма да са различни“, каза той. Накрая на речта си Борисов увери: Ние тръгвайки си с Росен и с целия експертен потенциал и всички хора на ГЕРБ, ще продължим да работим за евроатлантическата ориентация и ЕС, които са най-доброто за България“.

„Животът показва, че всичко, което прогнозирам, се случва“, приключи речта си премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови