Горанов: Строежът на „Хемус“ ще е скъп, защото проектът е сложен

OFFNews 16 декември 2015 в 13:49 6102 14

Снимка БГНЕС

Строежът на магистрала „Хемус“ ще е скъп, защото проектът е сложен, ще отнеме повече от една година. Според Закона за публичните финанси парламентът трябва да разреши на правителството да поеме ангажимента извън бюджета на една година, обяви след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Вчера стана ясно, че консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, ще строят автомагистрала "Хемус", а офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. 

500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп". Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.

На мен ми се иска публичните разходи да се правят по-ефективно, но в случая, доколкото съм информиран, магистралата ще минава през сложни трасета заради зони на НАТУРА 2000, подчерта Горанов в отговор на въпроса дали предложените цени за изграждане на два лота от магистрала "Хемус" не са много високи.

Проектът е изготвен отдавна от АПИ и е трудно е да бъде променян, затова цената е такава, коментира Горанов.

Министърът обясни, че правителството ще осигури аванс за строежа на магистралата. Точната сума не може да се каже отсега, това решение ще се вземе в края на 2016 г., допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!