Кабинетът на Радев без хора на БСП (снимки и видео; обновена)

OFFNews 24 януари 2017 в 15:42 27784 12

Членовете на бъдещия служебен кабинет се събраха в сградата на "Дондуков" 2. Срещата се провежда в голямата зала на президентството. Прави впечатление, че сред тях няма хора, директно свързани с БСП. Вместо това Румен Радев е заложил на дългогодишни експерти, които са работили с по няколко правителства, вкл. с тези на ГЕРБ.

До последно за служебен министър-председател се спряга името на проф. Огнян Герджиков, който е в сградата на президентството. За поста служебен премиер се завъртя и името на акад. Стефан Воденичаров. 

На „Дондуков“ 2 са и бившият зам. социален министър Гълъб Донев, човекът, който е писал бюджетите на няколко правителства и зам. финансов министър - Кирил Ананиев, актьорът и бивш театрален шеф Рашко Младенов, бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов и др.

Сред дошлите в президентството са и Ради Найденов, бивш шеф на кабинета Симеон Сакскобургготски, който в момента е посланик в Берлин и Христо Алексиев, който е зам. генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Името на Алексиев се спряга за транспортен министър.  На "Дондуков" 2 дойде и деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Теодор Седларски, който е гласен за служебен министър на икономиката.

По последна информация д-р Илко Семерджиев ще поеме здравното министерство. Семерджиев беше министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, а преди това - директор на НЗОК.

Проф. Николай Денков - зам.-министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки, професор по физикохимия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ще е министър на образованието в кабинета, назначен от президента Радев. 

Екатерина Михайлова, бивш депутат от СДС и ДСБ, също бе забелязана да влиза в сградата на президентството този следобед. Но тя е категорична: "Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал. Имам да си оправям неща отпреди“.

От "Дондуков" 2 обявиха, че днес няма да кажат официално кои са новите министри. Радев ще издаде само два указа - за назначаване на Елена Йончева за медиен съветник и на Цвета Тимева (експерт от Агенция "Пътна инфраструктура и транспортното министерство) за съветник по социалните въпроси.

Ако президентшата пожелае, и на нея ще бъде назначен екип. Засега не е ясно дали Радев ще поиска нов лекар в президентството.

Най-вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 26 март. 

Според заложените в Конституцията ограничения президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва избори, като датата не може да бъде по-късно от два месеца от разпускането на Народното събрание.

_______

Проф. Огнян Герджиков е председател на 39-тото Народно събрание и депутат от НДСВ в два поредни мандата. Свален от опозицията заради блокирането на опит за дебат по сделката с „Булгартабак“ по време на парламентарния контрол.

Роден е през 1946 г. Преподавател по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Депутат е и в 40-тото Народно събрание, в което председателства Комисията по правата на човека и вероизповеданията. Носител на орден "Стара планина".

Акад. Стефан Воденичаров е роден през 1944 г. Учен и академик, бивш председател на Българската академия на науките. За кратко министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов, в периода февруари-март 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

11

трафоПОСТ

24.01 2017 в 19:48

Наричат се безпартийни комунисти.