Кой да е еврокомисар решават Герджиков и Радев - "много подходящи и на много им се иска"

Служебният премиер категоричен, че военно министерство е водещо по опорочени обществени поръчки

OFFNews 20 февруари 2017 в 09:30 10705 7

Тази вечер служебният премиер Огнян Герджиков и президентът Румен Радев ще обсъждат кой е да е българският еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която влезе в ръководството на Световната банка.

От месеци страната ни няма еврокомисар в Европейския парламент. Огнян Герджиков съобщи в интервю за Нова телевизия, че въпросът е на дневен ред днес. Всеки понеделник се срещаме с президента и обсъждаме важни въпроси за решение - днес ще говорим кой да е еврокомисар", каза Герджиков. На въпрос дали са се сорели на конкретна личност за поста, Герджиков отговорти така: "На много им се иска и има много подходящи, но трябва да се избере най-добрият за поста".

Герджиков коментира и очаквания днес доклад за одита на всички министерства. Първенец по нарушения на обществните поръчки е военно министерство, каза служебният премиер. Там има 9 съмнителни обществени поръчки. Герджиков обясни, че е бил наясно, че каквото и да направи служебното правителство ще търпи критики. "Винаги ще има критика - знаех колко помия ще се излее, каквото ида направя, винаги ще има недоволни", каза Герджиков по повод обвиненията, че покровителства БСП. Служебният премие все пак уточни, че не е получавал натиск за никакви назначения, нито проверки, нито смени на важни постове от нито една голяма партия. "Само лидер на една малка партия искаше среща, но аз отказах", каза той.

По повод овбиненията на реформаторите, че Греджиков напада само техните министерства, служебният премиер отговори така: "Въобще не съм се замислял кое министерство от кой е било управлявано, кое е на ГЕРБ, кое е на РБ", зачуди се той.

Но служебният премиер коментира, че все пак зради факта, че е имало поръчки в последния момент (26 и 27 януари), те са били длъжни да направят ревизия, тъй като обявяването им в последния момент буди съсмнение. "Може да е всичко точно, но буди съмнение, нека да се провери", каза Герджиков.

Той обясни, че кабинетът търси златното сечение. "Ако прави реивизии се казва, че работи за БСП, ако нищо не прави, ще се каже, че работи в полза на ГЕРБ и им помага да спечелят изборите", коментира Огнян Герджиков.

Служебният премиер коментира и обидата на бившия премиер Бойко Борисов от думите му, че след ремонта на тунел Ечемишка, в който лампа падна и уби жена - служебното правителство е направило за 5 дни толкова, колкото предишното за години не е успяло да направи. "Голяма гордост на ГЕРБ е инфрасктруктурата, но поддържането на нашите пътища е силно укоримо. Самият факт, че лампи падат в тунели и убиват хора, падат и късове от мостове - значи, че не се поддържат. Защо вместо да се изграждат нови участъци, не се поддържат старите. За 5 дни работниците направиха чудеса, работиха денонощно, сменени са тонове железа, трябваше да се бърза, защото Северна България оставаше изолирана", обясни Герджиков и добави, че Борисов е силно честолюбив, положил е немалко усилия и сега му е обидно. "Но там, където нещата не са добре, ще ги кажа", категоричен е служебният премиер.

Герджиков коментира, че може би е сгрешил и не е отстранил с правилен аргумент областните управители от постовете им. Областните бяха сменени с мотиви, че може да попречат на честни избори и да ги порочат. Не трябва да се слагат всички под един знаменател", размисли Герджиков, но все пак уточни, че е имало сигнали.

Служебният премиер коментира и ситуяцията с машинното гласуване: "Законът за машинното гласуване е факт, ние сме длъжни да направим всичко по силите ни - дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес - мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори", коментира Герджиков.

Той добави в заключение, че се е настроил да бъде премиер само в рамките на служебния кабинет и е готов за ревизия и парламентарен контрол на дейността на всичките му министри от бъдещия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

20.02 2017 в 12:47

А защо не и за шеф на нато-нето?

42249

4

Denis Rizanov

20.02 2017 в 12:46

Аз смятам, че най-подготвен, а и най-подходящ в светлината на ожесточената хибридна война на руснаците с ЕС е... перчем ебемчев! Може би само роско го превъзхода ма-а-ааааалко, но пък той бил баш "главнокомандуващ" не върви да го понижаваме да някакъв си комисар... Него ще го пазим за шеф на о-о-оооонето!

16009

1

Nik68

20.02 2017 в 10:49

Метамофозите в изказванията на премиера стават патология. Нямаше служебния кабинет да предлага еврокомисар и президента коментира това при посещението си в Брюксел, сега Герджиков щял да обсъжда. Освободил Областните управители за да има честни избори, после се оказва, че те трябвало да подадат оставки, после май не бил прав с аргументите. Да даде пример кога са подавали оставки областните управители при смяна на правителство, особено пък със служебно. Във военното министерство съмнителните сделки тръгнаха от стотина, преминаха през 40 за да станат засега 9. Да не се окаже в края на мадата да му излезе прякор "посмали Манго".