Кой хвърли камък по Божията любов за семейството бежанци, пита Местан

OFFNews 12 март 2017 в 12:23 5786 6

Снимка БГНЕС, архив

Председателят на ДОСТ Лютви Местан изпрати декларация до медиите, в която защитава католическия свещеник отец Паоло Кортези, който беше принуден да напусне България след като покани в Белене семейство сирийски бежанци.

Под заглавието "Страшно е, когато духовници си тръгват от България огорчени" Местан задава въпроса дали Кортези си е тръгнал или "България го прогони".

"Няма съмнение, че оттеглянето му не е доброволен акт, а е своеобразна форма на протест, изразен с присъщата на истинския духовник кротост", отговаря Местан в текста и допълва, че "Белене е мрачен ескиз от демократичния портрет на България".

"Един духовен служител на Бога дари подслон на семейство бежанци в Белене и върху него се стовари човешкото несъвършенство – заплаха за живота. Тежко разпятие на човещината ли е Белене, или срив на толерантността и притеснителен трус в човешката любов? Каква е тази „лава“, която клокочи сега в България?", пита Местан и напомня, че Кортези е приел награда от президента Плевнелиев (2012-2017) с думите: "Сега съм българин".

"Кой вдигна ръка срещу Отеца? Кой хвърли камък по Божията любов за семейството бежанци? Каква филтрация тече в Белене? Накъде върви държавата със знаци от Елин Пелин и Белене? Кой ще поеме политическата отговорност за незримата „Инквизиция“ на човешката солидарност?", пише Местан.

"Белене не може да е Ад за демокрацията, нито Чистилище за всеки, който не е православен. Бог е Любов. България не е низвергната Земя.

ДОСТ не приема България да е „разглобена“. Нито да е „Инквизиция“ за Демокрацията. Нито пък „Гулаг“ за толерантността и човеколюбието. Нямаме право на поглед назад и на стъпки обратно", завършва декларацията си той.

В интернет вече започна петиция в подкрепа на католическия свещеник отец Паоло Кортези, който беше принуден да напусне България след като покани в Белене семейството сирийски бежанци с фамилия Албакри.

То е законно у нас, има всички документи за легален престой и е насочено към Белене от Държавната агенция за бежанците. Хората говорят няколко езика и искат да работят тук.

Желанието им да се установят трайно в града обаче не се хареса на местните.

Заради лошото отношение и заплахите, сирийското семейство реши да напусне града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Няколко дни след това отецът бе изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманния си акт.

Случаят породи вълна от коментари в социалните мрежи и от страна на политическите партии.

Нова република сне доверието си от кмета на Белене Милен Дулев, който беше издигнат от коалиция от дясноцентристки партии, в която участваше и ДСБ на Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

12.03 2017 в 16:27

„Всяка дребна случка - основоположен камък в нашата предизборна кампания.“ - верую на българския политикантин.

29585

2

Izalina

12.03 2017 в 14:34

Местане, упражняваш се словесно с някаквите си познания по "католицизъм" ли?
Трай си там, че много пъти настъпа котето вече. Не се будалкай с религиите, включая собствената си.