Местан на среща с турския премиер ден преди визитата на Борисов

OFFNews 25 август 2016 в 20:21 9476 3

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм ден преди визитата на премиера Бойко Борисов в Истанбул.

Срещата на Местан с Йълдъръм се е провела в централата на партията на президента Реджеп Ердоган и е продължила половин час, съобщават местни медии. На срещата не са били допуснати представители на медиите. 

По време на срещата българската делегация, в която са участвали още Шабанали Ахмед и Венцислав Каймаканов, заявила, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата, съобщиха от партията. 

Оттам подчертаха, че са изразили своя респект от демократичната зрялост на турския народ, противопоставил се на опита за преврат, и са пожелали бързо нормализиране на ситуацията. 

Местан е запознал премиера с политическите цели на новорегистрираната партия ДОСТ, сред които задълбочаването и индифицирането на всички аспекти в отношенията между България е Турция.

Българската делегация се е срещнала още с председателя на турския парламент Исмаил Кахраман, както и с председателя на Групата за приятелство между Турция и България в турския парламент Азиз Бабушчу. 

Местан се срещнал още с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Планирана е среща и с лидера на другата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу, защото неговия конвой беше обстрелян по-рано днес. Утре Местан ще участва и в официалната церемония по откриването на третия мост над Босфора. 

На същото събитие трябва да присъства и премиерът Борисов. 

От известно време Борисов показва желание за сближаване с Турция, което е обяснено с желанието за справяне с мигрантския поток. Една такава стъпка стана и решението на Турция да бъде предаден Абдуллах Бююк, издирван от южната ни съседка по обвинение за връзки с Фетхуллах Гюлен, сочен от турските власти за организатор на неуспешния опит за преврат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови