Нова република се отказва от депутатски имунитет, призовава и другите да го направят

Радан Кънев призова всички партии да подпишат Пакта му срещу корупцията, за да се види кой колко е искрен

Антония Чорева 08 февруари 2017 в 16:31 7777 6

Нова република с лидер Радан Кънев предложи на всички партии и кандидат-депутати да се откажат от имунитета си, както по време на предизборната кампания, така и ако бъдат избрани като депутати в 44-ия парламент.

Днес Нова република представи Пакт за общи действия срещу корупцията, който предлага да бъде приет от всички партии, които ще се явяват на избори на 26 март.

Кънев обясни: „Подкрепилите пакта ще подпишем декларации за доброволен отказ от имунитет като кандидати за народни представители“.

Друг елемент от Пакта за растеж без корупция е въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата.

„Темата за депутатския имунитет се е превърнала в тема за популизъм. Ние призоваваме всички кандидат-депутати на партии да се откажат от имунитета си. Не искаме да сме защитници на депутатския имунитет“, коментира Радан Кънев.

След него Дани Каназирева от Нова република поясни, че в Пакта за борба с корупцията се включват и сериозни мерки в децентрализацията. „България е на 27-мо място в Европа и е силно централизирана. Парите се разпределят по партиен принцип и се раздават от партийните централи“, заяви тя.

Каназирева даде за пример, че август месец тази година са гласувани 27 милиона лева за 43 общини, като 33 от тях са общини на ДПС, а голяма част от парите отивали за спортни площадки. Тя обясни, че две села в Момчилград са взели общо 360 000 лева, за да си построят спортни площадки, като едното село е от 512 души, а другото от 700, а дефакто в тях живеят по 100-ина човека.

По думите й това е опорочен модел за разпределение на парите на общините и то трябва да стане по друг начин – парите да се върнат към регионите на страната, като 50% от данъка върху доходите на лицата и 50% от печалбата на фирмите трябва да се връщат в регионите, там където са изработени.

След Каназирева Трайчо Трайков обясни другото предложение към партии на Нова република, а то е да се въведе диференцирано ДДС – за храни лекарства и книги, включително учебници. Разбира се, те трябва да се с проверено качество. „По този начин ще се изсветли икономиката“, каза той и уточни, че това може да стане сега, защото има излишен бюджет и в такъв момент могат да се направят подобни реформи.

Нова република предложи също на всички български партии да подкрепят и да приемат конституционна забрана за изсичане на вековните гори и националните паркове.

Нова република ще чака партиите за отговор дали ще подкрепят Пакта за борба с корупцията до понеделник, ако няма такъв, ще се обърнат директно към българското общество.

„С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил", обясни предизвикателството към другите партии Трайчо Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

6

1Sion1

09.02 2017 в 00:47

Ох, пак някакви нищо незначещи заявления.За да се откажеш от имунитет не трябва ли първо да си депутат?!Жалко и тъжно е да се гледа състоянието на тези клети хорица, въобразили си , че представляват десните, консервативни избиратели, докато прилапват финансирането и зависимостите от ляволиберастката толерастия , начело със Сорос.Вижте Майк Пенс.Вижте поведението и възгледите му.Тогава може и да спечелите избори.

42249

5

Denis Rizanov

08.02 2017 в 17:40

Къде да се запиша, че и аз се отказвам? В битивито или в нова? щото в лайнал3 няма да отида.

15256

3

mendi

08.02 2017 в 17:03

Е имунитета не е само за тия дето са влезли в парламента?
Радан явно мисли че ще прехвърли бариерата ама аз се съмнявам. Не всички които са гласували за Трайков на президентските ще гласуват и най новата република.

15614

2

OTBPAT

08.02 2017 в 16:51

Тва за Цацаров ли е подарък или вярно демагогия? :)

или и двете