През февруари Кристалина Георгиева заяви, че няма да е кандидат за ООН

OFFNews 28 септември 2016 в 11:50 4180 0

През февруари Кристалина Георгиева заяви, че няма да е кандидат за ООН

Еврокомисарят Кристалина Георгиева няма намерение да влиза в битката за генерален секретар на ООН. На 8 февруари от правителствената пресслужба оповестиха, че премиерът Бойко Борисов е провел разговор с Георгиева, в който тя го е уверила, че смята да отдаде цялото си внимание на въпросите, за които е отговорна като еврокомисар. 

В съобщението се посочваше: 

В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Въпреки това в сряда правителството реши да издигне именно Георгиева за кандидат за поста генерален секретар на ООН, сменяйки Ирина Бокова. Мотивите са слабото представяне на Бокова на последното гласуване. "Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни, и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Само преди седмици вицепремиерът Румяна Бъчварова отрече името на Георгиева да е коментирана в правителството: 

"Нямам информация кабинетът да обсъжда смяна на кандидатурата на Ирина Бокова", каза Бъчварова в интервю за Нова телевизия. Тя обаче добави, че нашият кандидат не се е представител убедително и не може „да се разчита на окончателно добро решение” при избора на генерален секретар на ООН.

Смяната на кандидатурите обаче минава през доброволното оттегляне на Бокова от надпреварата. Ако тя откаже да го направи, може да останем с двама кандидати за поста. "Не виждам сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои", заяви във вторник Бокова пред "24 часа".

Тя коментира, че има шанс, а успешният ѝ старт не се е харесал на някои кръгове в България и чужбина, затова те са започнали кампания срещу нея.

Докато течеше кампанията по избора на генерален секретар на ООН се появиха и поредица от компромати срещу Георгиева. Единият от тях представляваше имейл до редакциите на български медии, в който се твърди, че сътрудник на еврокомисаря Георгиева е пратил писмо с опорни точки и готови коментари, с които Ирина Бокова да бъде громена в мрежата и да бъде злепоставяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови