Радев: От съюз на ценности ЕС се трансформира в съюз на сметки и пазарлък

OFFNews 09 март 2017 в 17:03 10967 27

Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, цитиран от БТА.

Радев участва в заседанието на Европейския съвет и ще присъства на дискусия за бъдещето на Европейския съюз, на което ще представи българската позиция относно разделянето на блока "на различни скорости", набираща подкрепа на Запад. 

От тази седмица Европа няма да бъде същата, коментира Радев пред български журналисти.

Той подчерта, че ще представи в Брюксел позицията на България в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопостави на тенденцията за Европа на две скорости.

Дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва. Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме, обясни Радев.

Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, допълни президентът.

Той подчерта, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с премиера на Малта и председател на Съвета на ЕС Джоузеф Мускат и е обявил категорична подкрепа за Доналд Туск в рамките на избора на нов председател на Европейския съвет.

По-рано днес държавният глава проведе среща с Мишел Барние, Главен преговарящ на Европейската комисия по преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Обща беше позицията, че ЕС трябва да следва единен подход в рамките на целия преговорен процес с Великобритания и че трябва да бъде постигнато взаимноприемливо решение за статута на европейските граждани в Обединеното кралство и на британците в Европейския съюз, които общо са над 4.4 милиона.

Сред акцентите на днешната среща са въпроси, свързани с външната сигурност и отбраната, миграцията, отношенията на Европейския съюз с трети страни, както и икономически и финансови въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

24

El Commandante

10.03 2017 в 08:47

Генерала не е прав.
ЕС е създаден въз основата на сметки като митнически съюз и сметкаджийството е залегнало в самите му основи.

Това с ценностите е същото като американската демокрация-залъгалка за глупаци.

26179

21

ELPIDA

10.03 2017 в 00:07

Задунайская, понеже сам/а си си лепнал/а русскую кличку,
пак сам/а се поставяш в ситуация "с корабля на бал"!
Виждам, че скоро ще връхлита вьюга...Θυέλα !