Радев отговори на Ердоган: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

OFFNews 23 март 2017 в 19:15 24068 13

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

„България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона“.

Така президентът Румен Радев коментира изказването на Реджеп Тайип Ердоган, че в България "се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот."

Коментарът си той направи на прием в хотел Шератон по случай Националния празник на Гърция.

Българският президент даде за пример Гърция като приятелска страна, с която сме в добросъседски отношения.

Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география, каза Радев по адрес на Ердоган.

Искам да ви уверя, че изборите в България ще протекат спокойно. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции, допълни българският президент.

Ердоган: Има опити за натиск върху нашите братя от турски произход

На среща с представители на изселнически общности от България и балканските страни, която се състоя по-рано днес в Анкара с участието на повече от 3000 души, турският президент заяви, цитиран от БТА:

"Може ли да се приеме такова нещо за нормално? От една страна, България твърди, че защитава европейските ценности като европейска държава, но от друга страна - ще упражняваш натиск върху хората от турски произход, за да не гласуват според своите предпочитания. Кое тук е европейското отношение?"

Ердоган посочи още, че Турция не се намесва в политиката на други държави, но в същото време е нейно право да защитава демократичните права и свободи на сънародниците в съответната държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

14

Hissarion

24.03 2017 в 10:47

В лоша спирала влиза президентът с тия подмятания. Това с историята и географията звучи малко като подигравка към Ердоган.

14355

13

neverland

24.03 2017 в 10:42

(продължение)действия.

14355

12

neverland

24.03 2017 в 10:42

#дръндьо

Аз ги разбирам нещата така...Всичко е баланс между мултикулти и консерватизъм, между "политическата коректност" и по партиотично или националистическо поведение, между повече пазар или повече държава, между повече капитализъм или повече социална държава...
"Буквоядството" в каквато и да е сфера е опасно, дори в съда, навсякъде и на всяко ниво. Винаги го има "субективният" момент, в зависимост от конкретната обстановка и ситуация, па макар и да не е съвсем по буквата на закона. Често това което е целесъобразно не е законосъобразно и обратното.

Много опрестено казано, това е все едно катаджия да ти опрости нарушение(колкото и рядко да се случва). Въпреки, че си виновен и той е длъжен да те санкционира, не го прави(по целесъобразност) и не му се сърдят, има толеранс към действията му. Същото е при "пренатягането" в определини случаи, защото имат толеранс от обществото, с което обществото дава един вид позволението си да се извършат не съвсем законосъобразни, но целесъобразни..

11920

11

дръндьо

24.03 2017 в 10:24

#neverland
"Доброто" за едни, обикновено е "лошо" за други.
Президента (и като цяло всички държавни институции) трябва да се водят от конституцията на РБ и приетите закони (даже тези които явно не са в духа на конституцията) и когато държавата си затваря очите за очевадни нарушения, няма как да има гради реноме през света за "демократична държава с европейски ценности". Точно това е дразнещото в случая в поведението Радев. Не че Ердоган е демократ (даже напротив), но това не оправдава президента, а напротив - принизява го до нивото на Ердоган.

14355

10

neverland

24.03 2017 в 09:51

#дръндьо

Така е, факт! Въпросът е "лошо ли е"? И мнозинството ще каже "не е лошо, даже е добре".

Но някои неща не се казват гласно. Просто хората са изтръпвали толкова много от продажните НПО-та, от БХК, които защитават всичко друго, но не и правата на хората и често дискриминират масата, заради по-малка група...

Има национален интерес, който няма как да се защити, ако не се ограничат определени групи. Винаги при взимане на решения една част от хората е ощетена, за сметка на друга. Така е по целия свят, така е и с данъците и с осигуровките...Няма как всички да са доволни и печеливши.

11920

9

дръндьо

24.03 2017 в 09:31

Не виждам защо всички се правят на щрауси със заровена глава. Ето фактите:
1.Закона за изборите ограничи броя на секциите в Турция
2. Патриотите блокират границата
3. Ще карат избирателите да си четат декларациите (но само тези в Турция, не тези в Столипиново).

Ясно е, че всички българи искат да се забрани на всички турци и цигани да се гласуват изобщо, но няма как да го приемата заради ЕС. Но да отричащ че се правят всякакви шмекерии, за да не гласуват турците е факт. Поне да си го признаем.

14355

8

neverland

24.03 2017 в 08:35

Мисля, че не трябва да нарушава добрия тон и да пазим добрите си отношения със съседите си :))))

63994

7

Red or Dead

24.03 2017 в 05:30

ВИЖДАТЕ ЛИ СЕГА КАКВО ЗНАЧИ...ПРЕЗИДЕНТ...

А КАКВА ОТВРАТИТЕЛНА ТРЯПКА ИМАШЕ ПРЕДИ НЕГО...

12450

6

Alicante

24.03 2017 в 01:30

Браво на Президента! Достоен отговор. Ердоган да си пие хапчетата и да си строи мавзолей, че скоро ще му потрябва :)