Съветник на Радев е за разформироване на НСО

Юлиан Христов 01 март 2017 в 15:02 14540 8

Съветник на Радев е за разформироване на НСО

Новоназначеният съветник на президента по въпросите на сигурността Илиан Алипиев е сред поддръжниците на идеята за разформироване на Националната служба за охрана (НСО), преминаването ѝ към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) на МВР и значително ограничаване на кръга на охраняемите лица. 

Новоприетият закон за НСО позволява охраната на значително по-широк кръг от лица. 

В анализ на Алипиев за службата не е необходим отделен закон, защото не е необходимо тя да е отделна институция. НСО или аналогът ѝ не трябва да е на подчинение на президента, не трябва да е специална служба, а да е правоохранителна структура в подчинение на изпълнителната власт. Преминаването на службата към ГДНП според него е необходимо, тъй като дейността и функциите ѝ са предимно полицейски. По-конкретно той смята, че аналогът на НСО би могъл да е дирекция към Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Също така Алипиев застъпва тезата, че личният състав на НСО не трябва да е военизиран. Това трябва да са полицаи със специализирана подготовка, правомощия и функции разписани в частта от закона за Националната полиция.

Алипиев е един от критиците на закона за НСО. Според него няма основания службата да бъде военизирана. В анализ, предоставен на OFFNews, Алипиев пише:

Най-зле правно определени са мероприятията. Само защитата на специално охранявани лица ли от НСО е съотносима към националната ни сигурност? Нима защитата на гражданите, на обектите от критичната ни инфраструктура, на летища, пристанища, гари, рафинерии, атомни електроцентрали и много други не касаят националната ни сигурност? Те не се охраняват от НСО, а от полицията!

Той дава примери с подобни служби във Великобритания и САЩ и страните от ЕС, където съставът им е от цивилни служители. Във Великобритания службата е отдел към "Скотланд ярд". В същото време той критикува и вменяването на полицейски правомощия на служителите, взети директно от закона за МВР, докато в същото време в закона за НСО е записано, че гардовете нямат полицейски правомощия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12236

8

News

02.03 2017 в 13:01

Аз искам да чуя мнението на Нова република за тази идея на съветника на Радев! И ако не подкрепят идеята, а започнат да ми обясняват, как не могат да гласуват заедно с БСП, ДС и пр. - да ме прощават, но ще ги санкционирам лично.Аз не съм зомби и ги подкрепям заради действията им до този момент. Но се надявам да си взимат електората на сериозно! Или се борим до край за нещо, което подкрепяме или се борим с вятърните мелници и БКПто.

13277

5

66

01.03 2017 в 18:05

A Дано !

12236

3

News

01.03 2017 в 17:21

Браво! Поздравления за съветника на президента! Подкрепям идеята изцяло!

14355

2

neverland

01.03 2017 в 15:27

А защо Радев се е обградил с хора с подобни виждания?
Идеята на човек я бива, но властта, която и да е, не мисля че ще я осъществи.