Туск на посещение в България в началото на април

OFFNews 22 март 2017 в 16:06 2842 1

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България в началото на април.

По време на визитата си Туск ще се запознае с регионалното развитие на страната и с охраната на границата. 

Държавният глава Румен Радев благодари в телефонен разговор на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 25 март т.г. Разговорът се е провел по инициатива на българския президент, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март т.г., която се проведе в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.

Радев е запознал Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Република Турция заради намеса в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.

Двамата са обсъдили и случая с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 г.

Държавният глава е изразил категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови