Вигенин: България стана за смях, процедурата не позволява оттегляне на кандидата за ООН

Антония Чорева 28 септември 2016 в 11:15 10084 3

България стана за смях с решението си да смени кандидата си за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева. 

Това обявиха групата на БСП в парламента. Депутатът и бивш външен министър Кристиян Вигенин коментира, че такава процедура в избора на шеф на ООН няма и е прецедент една страна да има двама кандидати, а отговорността за това е изцяло на премиера Бойко Борисов.

"Това е прецедент в историята на гласуването на генерален секретар на ООН. Процедурата не позволява да се оттегля издигнат вече кандидат", категоричен е той. Вигенин уточни, че истинското гласуване за шеф на ООН започва на 6 октомври, тогава са кръговете, които определят кой продължава и кой остава в надпреварата и досегашното гласуване няма никакво значение. Преди дни Ирина Бокова остана 6-та в последното гласуване за шеф на ООН. 

Според Вигенин има три варианта за решената смяна: Първият - "Като знам какъв е капацитетът на премиера Бойко Борисов, може и да не знае, че реалното гласуване предстои". Второ - "Причината може да е натиск отвън". Трето: "Някой може да е подвел правителството, но това вече граничи с глупостта". 

Лидерът на БСП от своя страна поиска премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов да дойдат в парламента и да дадат обяснения за случващото се. Нинова е категорична, че това е национално предателство и призова Ирина Бокова да не се оттегля от надпреварата за шеф на ООН. 

По думите на Корнелия Нинова премиерът Борисов се е оказал слаб и непоследователен и не е успял да защити националния интерес, като се е поддал на чуждо влияние, което е в ущърб на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

28.09 2016 в 13:27

"Някой може да е подвел правителството, но това вече граничи с глупостта" - Вигенин
И какво бе изрекъл другият велик евреин?
"На този свят има две безкрайни неща-Вселената и човешката глупост,но в първото не съм сигурен..."
BG Премиер и правителство-епицентър на безумието,страшно...

12038

1

косата

28.09 2016 в 11:39

Газ пикаят чугуните ... дано не е само театро, а всичко да е съгласуван с государ ...