Зам.-министър на образованието даде оставка, имал съществени различия с Кунева (галерия и видео)

Александра Маркарян 05 април 2016 в 11:46 13558 7

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков е подал оставка.

Професорът по физикохимия в Софийския университет „Св. Климент Охридски” си тръгва от МОН, защото "Меглена Кунева има право да си избере екип". 

Министър-председателят Бойко Борисов го е освободил по негова молба, съобщиха от правителството. В молбата проф. Денков посочва като мотив съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й. 

Заместник-министър Денков беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори - висше образование и европейски структурни фондове. Цялата документация за получаване на акредитация на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е готова и премина успешен преглед от акредитиращия орган (ОСЕС). В етап на оценка или в краен етап на подготовка са важните проекти за рейтинговата система на висшите училища, за квалификация на учителите и за извънкласни дейности на учениците. Вече стартиралите и подготвените за стартиране през 2016 г. проекти ще подпомогнат 446 750 ученици, 9300 деца в детските градини, 21 500 учители и преподаватели във висши училища, 68 700 студенти и 750 млади учени и водещи изследователи.

В молбата си до премиера проф. Денков отбелязва получената подкрепа и добра координация с двамата ресорни вицепремиери и ръководството на Комисията по образование и наука в Народното събрание.

„Искрено са надявам, че усилията на екипа, който оглавявате като премиер, ще доведе до реализация на така необходимите за България реформи. Доколкото е във възможностите ми ще помагам на тези усилия дори и извън състава на правителството“, пише в молбата си до министър-председателя проф. Денков.

Проф. Денков отговаряше и за подготовката на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

На пресконференция днес вицепремиерът Кунева представи новия зам.-министър на образованието, който ще отговаря за Оперативната програма - Красимир Киряков.

Тя подчерта, че има забавяне по програмата, с което новият й заместник ще трябва да се справи. Забавянето обаче не е единственият проблем, свързан с програмата. Буди недоумение фактът, че по приоритетна ос 1 - „Научни изследвания и технологично развитие", с бюджет от близо 545,8 млн. лв. - е заложено 75% от финансирането да отидат за нови сгради и само 13% - за наука.

Министър Кунева подчерта, че не вини бившия си заместник проф. Денков за забавянето и му благодари за досегашната им работа. Тя заяви още, че екипът й е направил всичко възможно "да променим поне тези 75%" от финансирането, които по план трябва да отидат за нови сгради, от каквито науката в България едва ли има нужда.

Вицепремиерът представи и биографична справка за зам.-министър Красимир Киряков. Той има две магистърски степени. Бил е учител, защото е завършил българска филология в Софийския университет, каза Кунева. Втората е по маркетинг.

Киряков е бил председател на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти в периода 2008-2012 година. Има опит на висши управленски позиции в разработването на големи международни проекти на стойност над 1 милиард евро.

Той е старши консултант към водещи международни организации, като Световната банка, Международната банка за възстановяване и развитие, Агенцията за международно развитие на САЩ и Организацията по земеделие и прехрана към ООН.

В отговор на въпрос за наследника на проф. Денков министърът на образованието заяви, че той ще трябва да поеме два големи ресора - наука и висше образование. Бъдещият й заместник ще дойде от университетските среди, стана ясно от думите на Кунева, която не посочи кандидатурата си, а каза, че тепърва й предстоят разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови