Въпреки проверка от прокуратура и съдебни дела, Община Бургас даде зелена светлина за нов строеж

OFFNews - Бургас 19 октомври 2016 в 17:52 13980 1

Снимка OFFNews

Част от терена, предвиден за застрояване

Нов строеж в Бургас, в комплекс „Лазур“, може спокойно да започне, след като от местната администрация са дали разрешение за първата му фаза – ремонт на ВиК инфраструктура. Въпреки заявените намерения от живеещите в съседство бургазлии да протестират срещу поредното презастрояване в морския град, въпреки и образуваните съдебни дела срещу Подробния устройствен план в района. А и прокуратурата образува досъдебно производство за изготвянето на Урегулиран поземлен имот на същото място.

Казусът се заплита още през лятото на миналата година, когато живеещите в блокове 78, 82 и 12 в комплекс „Лазур“, научават случайно, че на свободен парцел до тях ще изникне 17 – етажен блок. Мястото е повече от привлекателно - на метри от Морската градина на Бургас, зад експозиционен център „Флора“. Подават жалба, по която Окръжната прокуратура в Бургас изготви протест до Административния съд.

Теренът, който някога е бил взет в ТКЗС, е възстановен от Върховния касационен съд на наследниците на Цончо Гугучков. Всъщност, това става, след като две инстанции в Бургас отказват да го направят. Жалбоподателите цитират решението на върховните магистрати: „наследниците на Цончо Гугучков имат право на възстановяване на собствеността върху следния земеделски имот: лозе с площ от 5 дка, находящо се в землището на гр.Бургас, местност ”Старите турски лозя”. Възстановяването, обаче, не става на земеделски земи, а на „части от същeствуващи паркинги, пешеходни алеи, междублокови пространства, представляващи зелени площи и прилежащи терени към съществуващи сгради, в т.ч. и жилищни“, се казва още в жалбата. И още – че възстановените части са били със статут на публична общинска собственост. Междувременно, през 2011 г., държавата продава на частно дружество собствен терен, който се намира до изброените досега, на който има изградена газстанция. Две години по-късно, въпросното дружество, го продава на бургаската фирма „БМ“ ООД, между другото – на два пъти – по-висока цена, пише в жалбата. На мястото й е построена пък пицария. Така, фирма „БМ“ вече до този момент, има терен от 776 кв.м. На следващата година, 2014 г., ПУП е променен, южно от бл. 12 се прокарва улица, квартал 40 се разделя на две части и се обособява нов квартал там – 40а. Възстановените вече земи на фамилия Гугучкови попадат именно в новия квартал, в близост до терена на фирма „БМ“. Самата фирма го закупува през 2015 г. И така се отваря възможност, напълно законно, както неведнъж са заявявали от Общината, инвеститорът, фирма на бургаските бизнесмени Здравко Станчев и Янко Кесаровски, да построи жилищна сграда.

Според бургазлиите, подали жалбата, в самия ПУП има редица нарушения – как са възстановени земеделски земи в жилищен район,  как са окрупнени терените, как са преместени границите им.

Делото все още не е започнало, въпреки няколкото опита да му бъде даден старт. Причината, че трябва да бъдат призовани всички съседи, живеещи в околните блокове, които са около 600. Относно ПУП-а има образувано и второ дело, което ще започне след като завърши първото.

Нещо повече, Окръжната прокуратура в Бургас образува и досъдебно производство по същия казус. То е за това, че длъжностно лице е нарушило закона при отреждане на новообразуван УПИ в комплекс „Лазур“, с предложена редукция в полза на физически лица и от това са настъпили немаловажни вредни последици. Към момента няма привлечен обвиняем.

Всичко е напълно законно, консултирали сме се и с наши юристи, преди да предприемем инвестицията. В това е категоричен един от съдружниците във фирмата Янко Кесаровски. Те имат издадено строително разрешително за реконструкция на ВиК мрежата на терена, което е необходима стъпка преди да започне реалния строеж на блока. Това е проект, който е на Община Бургас и на ВиК – Бургас, но ние ще го осъществим с наши средства, уточнява Кесаровски:

Нашите намерения са да изградим една много красива сграда, която да е една от най-красивите в Бургас. Градът има нужда от жилища, особено в районите около Морската градина. 17 – етажна сграда, около стотина апартамента. На три нива – подземен паркинг, както и около сградата. В момента, този район не е благоустроен относно паркирането. Този ПУП, който в момента е жален, той предвижда защита на обществения интерес. В този ПУП е заложено благоустрояване, озеленяване, улици, алеи, тротоари, 260 паркоместа извън сградата, плюс детска площадка и реконструкция на канал и вода“, казва инвеститорът.

Самият район е предвиден за високо строителство още от преди 1989 г., уточнява Янко Кесаровски. Същинското изграждане на блока може да започне след пролетта, пояснява той.

А живеещите наоколо бургазлии чакат да започнат съдебните дела и са готови на протести при стартирането на строителните дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12597

1

petrof

27.10 2016 в 23:26

http://www.gatchev.info/blog/?p=1991
И в София хората се борят за същото, но цари пълно информационно затъмнение и наглост от местния кмет!