Каспаров: „Карякин щеше да е недоразумение като световен шампион по шах”

Драгомир Панков 02 декември 2016 в 12:55 6582 0

13-ият световен шампион Гари Каспаров заяви, че руският гросмайстор Сергей Карякин не притежава нужните качества, за да спечели шахматната корона.

„Очевидно е, че Карлсен изигра мача много под възможностите си. По начина, по който игра, си пролича, че той все още не може да се отнесе сериозно към съперника си. Беше очевидно, че Магнус е фаворит, защото превъзхожда Карякин практически във всики етапи на шахматната партия. Магнус е шахматист на шампионско ниво, а Карякин просто е силен гросмайстор, който се добра до мача за титлата заради своите боеви спортни качества.

Преди десетина дни Каспаров коментира мача за титлата и го нарече „невзрачен”, а вчера той поясни какво е искал да каже с това определение.

„Коментирах само шахматната страна на нещата. Карякин щеше да е недоразумение като световен шампион, защото досегашните световни шампиони, започвайки с Вилхелм Стейниц са хора, с които шахматът може да се гордее. Щеше да е много странно, може би звездите трябваше да се подредят в необичайна конфигурация, за да може шахматист на нивото на Карякин да победи шахматист от нивото на Карлсен”, зави Каспаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови