WADA: Над хиляда руски атлети са замесени в подмяна на антидопингови проби

OFFNews 09 декември 2016 в 15:34 9343 1

Над хиляда руски атлети са замесени в замяна на антидопингови проби. Това става ясно от доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), която публикува втората част от доклада по скандала с допинга в руския спорт. 

Според доклада в манипулиране на допингови проби са уличени състезатели в 30 вида спорт, съобщи РИА Новости. 

Данни за подмяна на антидопингови проби са открити при 12 от общо 44 изследвани проби на победители от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., както и на шест руски победители от Параолимпийските игри в Сочи през 2014 г., посочва още докладът. 

В него се посочва, че са открити отворени контейнери, драскотини в контейнерите, петна и др., което говори за подмяна на пробите.

Подменени допинг проби на руски спортисти са установени и от Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., от Световната лятна Универсиада в Казан през 2013 г. и на Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 г., допълва още Световната антидопингова агенция. 

Публикуваната втора част на Независимата комисия на WADA не съдържа конкретни имена и доказателства, а вместо това представя голословни твърдения, коментираха от руска страна. 

Както очаквахме. Нищо ново не чухме. Голословни обвинения срещу всички нас. Ако си руснак, те обвиняват във всички грехове", заяви президентът на Руската федерация по кърлинг Дмитрий Свешчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews