"Ден без имигранти" в САЩ - хиляди хора призовани да не ходят на работа

Целта е да покажат колко са важни за икономиката и всекидневния живот

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:00 9068 2

Рестортантът на шеф Хосе Андрес във Вашингтон ще остане затворен днес в знак на протест срещу политиката на Тръмп.

"Ден без имигранти" бе обявен днес в няколко американски града, включително в столицата Вашингтон, във Филаделфия, Остин и др.

Очаква се хиляди хора днес да не отидат на работа и училище, за да покажат колко важна е тяхната роля за местната икономика и всекидневния живот.

Във Вашингтон някои от най-прочутите ресторанти се готвят да затворят врати или да работят с намален персонал. Много бензиностанции също очакват, че няма да могат да обслужват пълноценно клиентите си.

"Хора без документи, граждани, имигранти от цял свят, нека се обединим. Господин президент, без нас и без нашата подкрепа тази страна е парализирана", гласи призивът, разпространен в социалните мрежи.

AФП разказва историята на шеф готвача от испански произход Хосе Андрес, който реши да затвори пет от ресторантите си в столицата. Андрес е в конфликт с Доналд Тръмп, защото отказа да отвори ресторант в новия луксозен "Тръмп хотел" във Вашингтон заради изказванията на президента срещу мексиканските имигранти в предизборната кампания, посочва АФП.

Инициативата за "Ден без имигранти" идва в отговор на антиимигрантската политика на президента Доналд Тръмп, който се зарече да увеличи депортациите на мигранти, живеещи незаконно в САЩ, да изгради стена по границата с Мексико и да забрани на граждани от няколко държави с мюсюлманско население да влизат в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови