Две жени убили брата на Ким Чен Ун

ОFFNews 15 февруари 2017 в 11:46 9675 3

Снимка АП

Южнокорейското правителство потвърди днес, че убитият в Малайзия мъж е действително завареният брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, както вчера съобщиха няколко медии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашето правителство е сигурно, че убитият човек е Ким Чен-нам", заяви говорителят на южнокорейското министерство на националното обединение.

Шефът на южнокорейското разузнаване Ли Бюн-хо, цитиран от ДПА, каза в Сеул днес, че 45-годишният Ким Чен-нам е бил отровен, но не уточни дали за фаталната доза отрова е била използвана спринцовка. Разузнаването в Сеул научило за убийството в Малайзия 4 часа по-късно. Той добави, че Пхенян се е опитвал да убие Ким Чен-нам от пет години. Самият Ким Чен-нам никога не отправял молба към Южна Корея да му предостави убежище и е игнорирал подобни съвети на свои приятели, каза Ли Бюн-хо.

Фадзил Ахмат от полицията на Малайзия заяви пред местния в. "Стар", че инцидентът се е разиграл около 9 ч. сутринта вчера на международното летище в Куала Лумпур, когато жертвата се канела да отпътува за Макао с паспорт на името на Ким Чол.

"Той казал на рецепциониста на терминала за заминаващи с нискотарифни авиокомпании, че някой го сграбчил за лицето откъ гърба му и му плиснал някаква течност. Той помолил за помощ и веднага бил изпратен в медицинския център на летището. В този момент изпитвал болка и почти издъхвал", разказва Фадзил, цитиран от ДПА. После пострадалият припаднал и починал на път за съседна болница. Аутопсията на починалия, направена в болницата, трябва да даде повече подробности за причината за смъртта.

Друг малайзийски полицейски източник, цитиран от Ройтерс, който е видял запис от видеокамера в залата за заминаващи, потвърди, че нападението е било извършено от жени. Две заподозрени жени избягали с такси от местопрестъплението.

Малайзийската полиция е задържала шофьора на таксито, който качил двете предполагаеми убийци на Ким Чен-нам, опитващи се да избягат от летището, съобщи днес местният вестник "Телеграф", цитирайки полицейски източник. Той добавя също, че от анализа на видеозаписите може да се съди, че двете жени вероятно са виетнамки. Правоохранителните органи смятат, че те може да са агенти на друга държава, но източникът на вестника, цитиран от ТАСС, не е потвърдил, че те може да са били наети от севернокорейските спецслужби.

По предварителни данни предполагаемите убийци на Ким Чен-нам може още да се намират в Малайзия. Агенция Киодо, цитирана от ТАСС, пък се позовава на други източници, според които двете жени може вече да са мъртви.


Южнокорейската разузнавателна агенция информира и депутатите в парламента за извършеното убийство, предаде Ройтерс. Според един от депутатите от агенцията им казали, че Ким Чен-ун е издал преди 5 г., малко след идването си на власт, заповед за убийството на своя заварен брат, а първият неуспешен опит бил направен още през 2012 г.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

1

OTBPAT

15.02 2017 в 11:52

Ще го гледаме на филм до година-две :)